Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Leonard Cohen "You Want It Darker"

© Publicitātes foto

Aizvadītais gads sev līdzi aiznesa arī vairākus slavenus mūziķis – kanādietis Leonards Koens ir viens no tiem, viņš mira 7. novembrī, cienījamā 82 gadu vecumā. Neaizmirstamās balss īpašnieks aktīvajā darbībā bija aptuveni 60 gadus, izdeva 14 studijas albumus, astoņus koncertalbumus un piecas labāko dziesmu izlases, savukārt singlu skaits lēšamas ap 45 – 50.

No komerciālā viedokļa pats veiksmīgākais viņa albums «Old Ideas» tika izdots salīdzinoši nesen - 2012. gadā. Tas bija vienīgais, kas sasniedza pirmo trijnieku gan Amerikā, gan Apvienotajā Karalistē. Kas attiecas uz Leonarda Koena dziesmām, tad pati veiksmīgākā (un arī atpazīstamākā) ir slavenā «Hallelujah» (1984). Albums «You Want It Darker» oficiāli nāca klajā 21. oktobrī (lai gan tas skanēs ciniski, bet - milzu veiksme izdevējiem...), tajā iekļautas deviņas kompozīcijas. Radot šo albumu, Koens būtībā gatavojās savai nāvei - dažās intervijās viņš atzinās, ka nav pārliecināts, vai spēs pabeigt šo darbu. Ja kādreiz Koens atļāvās savus fanus atstāt bez jauniem albumiem pat desmit gadus, tad pēdējo sešu gadu laikā viņš izdevis trīs studijas albumus - tas liecina par steigu, kādā dziesminieks tukšoja savas dziesmu klades. Pabeigt albumu Leonards Koens paguva, taču, šķiet, ne līdz galam: iesākumā šajā ripulī bija paredzētas 14 dziesmas, taču beigu galā leģendārais mūziķis aprobežojās ar nelielāku skaņdarbu skaitu un paziņoja, ka jūtas atbildīgs par šo produktu līdz pat tā iznākšanai. Tā iznākšanu viņš tiešām sagaidīja...

PAR. Rietumu mūzikas kritiķi albumu sauc par šedevru un Leonarda Koena klasiku - tas tiešām ir dzīvs un interesants. Zinot to, ka mūziķis šīs dziesmas rakstījis būtībā jau apzinādamies savu likteni, «You Want It Darker» noskaņa ir pat mazliet biedējoša, bet no otras puses, tāpēc tekstos paustās pārdomas par dzīvi šķiet vēl interesantākas.

PRET. Skumjas noskaņas albums, kas sit pa garastāvokli - esiet uzmanīgi ar tā klausīšanos!

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.