Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Aicina uz sarunu par Milošu Formanu

© organizatoru

17. novembrī plkst. 19.00 kino "Rīga" notiks kārtējais lektorijs "Tas, ko tu nedrīksti nezināt III. Cits Jaunais vilnis.", kas tiks veltīts čehu režisoram Milošam Formanam.

Seansā būs redzama režisora debijas filma "Konkurss", kas uzņemta dokumentālā manierē. Par Milošu Formanu un to, kas pārsteidzis kinokritiķi Normundu Naumani, dzirdēsim lekcijā pirms filmas.

Milošs Formans nereti tiek uzskatīts par vienīgo eiropiešu kinorežisoru, kam izdevies izveidot veiksmīgu karjeru ASV. Ieguvis atzinību Eiropā ar filmām Ugunsdzēsēju balle (Latvijā kinoforumā Arsenāls 1988. gadā demonstrēta ar nosaukumu Deg, mana jaunkundze!) un Blondīnes mīlestība, pēc t.s. Prāgas pavasara viņš emigrēja uz ASV, kur kļuva par profesoru Kolumbijas Universitātē un turpināja uzņemt starptautiski atzītu kino, tostarp filmas Amadeus, Regtaims, Nācija pret Leriju Flintu, arī Kena Kīzija grāmatas adaptāciju – filmu Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu, par ko 1975. gadā saņēma ASV Kinoakadēmijas balvu Oskars.

Formans ir viens no nedaudzajiem režisoriem, kuri spēj saglabāt augstu māksliniecisko sniegumu, nezaudējot plašas auditorijas uzmanību. Viņa veiksmes atslēga – inteliģentu scenāriju, dziļu personisko interpretāciju, smalkas cilvēkmīlestības un krietnas melnā humora devas sajaukums.

Tikmēr filma "Konkurss" tiek dēvēta par tā sauktā čehu jaunā viļņa pirmsākumu. Sākotnēji iecerēta kā īsfilmas projekts, vēlāk tā tika papildināta ar filmu Ja nebūtu šīs mūzikas. Abas filmas, kas veido Formana īpašā kinematogrāfiskā stila nostādnes, viņam raksturīgā veidā stāsta par mazpilsētām, entuziastiskiem jauniešiem un viņu dzīves nozīmīgāko mākslu – mūziku.