Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

''Kinoskola'' sāk darbu ar jaunu lekciju ciklu

8. oktobrī plkst.20.00 Kinoskola uzsāk jaunu lekciju ciklu kinoteātrī K.Suns, aicinot uz pasaules kino mantojumu paskatīties no izzinošā un intelektuālā skata punkta. Kinoskolas rosināti, Latvijā pazīstami kritiķi un teorētiķi piedāvās iepazīties ar pasaules kino vēstures vērtībām.

Pirmā lekcija, kas notiks kinoteātrī K.Suns, būs veltīta leģendārā trilleru un spriedzes radītāja Alfrēda Hičkoka 110.jubilejai. Lekciju Trillera mehānisms Alfrēda Hičkoka filmās lasīs LU asociētais profesors Viktors Freibergs.

"Spriedzes meistars Alfrēds Hičkoks uzkurina skatītāju interesi ar dažādiem paņēmieniem, noslēpjot skatītāja skatienam tikpat daudz, cik tam atklājot. Vēstījuma stratēģija Hičkoka filmās ļauj skatītājam pašam iztēloties filmas ainu, padarot to vai nu par noziedznieku vai upuri. Kad skatītājs to saprot, viņš jau ir iekļuvis filmas lamatās," apgalvo lekcijas autors Viktors Freibergs.

Lekciju ciklā, kas notiks K.Sunī, ir paredzētas sešas lekcijas, kas veltītas kinovalodas, vēstures un stila jautājumiem. To autori - kritiķi Viktors Freibergs, Dita Rietuma un Normunds Naumanis. 15.oktobrī notiks lekcija Kinematogrāfiskā skatiena funkcijas Paolo Sorentino filmās (Viktors Freibergs). 5.novembrī - Holivudas aizliegtās filmas - Heisa kodekss un vizuālā puritānisma vēsture (Dita Rietuma). 19.novembrī - Body horror un intelektuālie vēstījumi nākotnei (Normunds Naumanis) 3.decembrī - Film noir - melnās filmas fatālā pievilcība (Dita Rietuma). 17.decembrī - Sapņu estētika kinematogrāfā, teātrī un vizuālajās mākslās (Normunds Naumanis).

Kinoskolas mērķis ir gan interešu izglītības attīstība Latvijā, gan Rīgas kultūrvides izkopšana. Kinoskolas nodarbības no oktobra notiks arī rosīgajā, attīstības procesā esošajā Rīgas kultūrtelpā - Spīķeros (Kim?, Maskavas ielā 12/1) telpās, piedāvājot aktiermākslas studiju, kino teorijas kursu, praktiskās nodarbības - kino filmu analīzi, lekcijas un seminārus, kā arī starptautiski atzītu profesionāļu vieslekcijas.

Kinoskolas pasniedzēju vidū ir aktrise, režisore Ināra Slucka, kritiķi un teorētiķi Dita Rietuma, Daira Āboliņa, Viktors Freibergs, Dāvis Sīmanis, Normunds Naumanis u.c. Nodibinājums Kinoskola tapis kā Ditas Rietumas un Ināras Sluckas iniciatīva.