Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Gardās brīvdienas: kā pagatavot gardu piparkūku mīklu

© depositphotos.com

Kad ilgāku laiku rakstīts par virtuves tēmām, arvien grūtāk ir pievērsties tām, kas atkārtojas gadu no gada. Piemērs nav tālu jāmeklē: kā Ziemassvētki – tā piparkūkas. Bet kas gan par Ziemassvētkiem bez piparkūkām.

Daži teiks, ka piparkūku mīklu vajadzēja iejaukt jau īsi pirms Pirmās adventes, lai tā pagūst kārtīgi nobriest. Tā ir tradicionālā cieto piparkūku mīkla, kuru vēsā vietā var glabāt vairākus mēnešus un pirms cepšanas atsildīt un pārmīcīt. Bet ir daudz citu recepšu, kas īstenojamas ātrāk un vieglāk, turklāt veikalos un konditorejās ir plašs gatavo mīklu piedāvājums, tāpēc nav obligāti iespringt. Ja ļoti nepatīk cept, var iegādāties gatavas piparkūkas, starp citu, tās var izmatot arī Ziemassvētku siera kūkas pamatnei. Galvenais, lai svētku priekšdarbi sagādā prieku. Arī psihologi taču iesaka: pošoties svētkiem, atļaujieties nebūt perfekti, nepārpūlieties un neņemiet galvā sociālo tīklu bildes, reālistiski izvērtējiet savas iespējas un vienkārši esiet kopā ar savējiem.

Gatavojiet piparkūku mīklu paši, ja darāt to ik gadu, jums tas patīk un apkārtējie to gaida vai arī tad, ja gribat vienreiz izmēģināt visu šo procesu. Bet labāk pērciet mīklu veikalā, ja gatavošanas procesu ik brīdi var pārtraukt tālruņa zvani, bērni vai mājdzīvnieki, trūkst laika un enerģijas.

Kur ņemt mīklas recepti

Vislabāk - no vecmāmiņas pūra. Ja tādas nav, vaicājiet padomu kādam lietpratējam, izlodājiet internetu, kur atradīsies pat vegāniem un bezglutēna diētas ievērotājiem piemērotas versijas, pāršķirstiet pavārgrāmatas un virtuves žurnālus. Izvēloties recepti, domājiet par to, vai piparkūkām, jūsuprāt, jābūt cietām vai mīkstām, plānām vai biezām, gaišākām vai tumšākām. Nevaļīgs cepējs varbūt dos priekšroku rauga mīklas rausim ar piparkūku garšvielām - tad atkrīt noņemšanās ar veidnītēm, mīklu vienkārši izveltnē uz plāts, izcep un sagriež gabaliņos. (Ja uz šiem gabaliņiem uzliek putukrējumu ar ķiršu želeju un uzkaisa rīvētu šokolādi, iznāk improvizētas Ziemassvētku kūkas.) Savukārt tam, kurš piparkūku cepšanai gatavs atvēlēt vairāk laika, darba un izdomas, patiks plānas, trauslas piparkūkas ar glazūru un rotājumiem.

Ja gatavo piparkūkas pirmoreiz, vislabāk ir izvēlēties klasisku recepti (pavārgrāmatās tās parasti sauc par cietajām piparkūkām). Piparkūkas pieskaita cepumiem ar augstu cukuru saturu, bet jāraugās, lai mīklā būtu arī taukvielas, jo citādi piparkūkas iznāk pārāk cietas un sausas. Kad jau iegūta zināma cepšanas pieredze, var izmēģināt mīkstās, krējuma, burkānu, medus, šokolādes un citas piparkūkas.

Garšvielas

Tieši garšvielu maisījums ir tas, kas padara piparkūkas par piparkūkām. Tajā ietilpst kanēlis, krustnagliņas, kardamons, muskatrieksts, ingvers, koriandrs un, protams, pipari. Par laimi, ir nopērkami gatavi piparkūku garšvielu maisījumi, tāpēc nav vajadzības gādāt visas šīs sastāvdaļas atsevišķi. Pirmo mīklas porciju gatavojot, centieties pievienot garšvielas saskaņā ar norādījumiem uz paciņas, vēlāk jau varat šo daudzumu mainīt pēc savas gaumes.

Veidnītes

Piparkūku veidnītēm jābūt izturīgām, stingrām, ar asām maliņām. Kvalitatīvas var būt gan metāla, gan plastmasas veidnītes, taču pēdējās parasti ātrāk salūst, jo sevišķi, ja ar tām darbojas bērni, bet tas pieder pie lietas. Jo vairāk dažādu veidnīšu, jo labāk. Kritiski izvērtējiet tās, kurām ir pārāk sīkas izvirzītas detaļas (piparkūku ābola kātiņš, egles galotnīte, mēnestiņa rags, sniegpārslas žuburs u.c.), jo tās cepoties mēdz piedegt. Vislabāk visu plāti ir aizpildīt ar vienādas formas un lieluma piparkūkām, jo tad ir mazāks piedegšanas risks. Pēdējā laikā tirdzniecībā parādījušies arī mīklas ruļļi ar reljefiem Ziemassvētku tematikai veltītiem zīmējumiem.

***

Receptes

Vienkāršas cietās piparkūkas

Sastāvdaļas:

300 g tumšā sīrupa

150 g cukura

1 ēdamkarote iecukurotu

apelsīnu miziņu

100 g sviesta

500 g miltu

1-2 olas

1/2 tējkarote cepamā pulvera

piparkūku garšvielu maisījums

Pagatavošana:

Uzvāra sīrupu ar 100 g cukura un sīki sasmalcinātām cukurotām apelsīnu miziņām, nedaudz atdzesē. Olas saputo ar atlikušo cukuru. Pievieno mīklai miltus, izkausētu sviestu, saputotās olas, cepamo pulveri un garšvielu maisījumu, enerģiski mīca mīklu uz dēļa tik ilgi, līdz tā kļūst spīdīga un gluda.

Glazūra

Sastāvdaļas:

1 olas baltums

250 g pūdercukura

1/2 tējkarote citronu sulas

Pagatavošana:

Olas baltumu saputo un pamazām, pa vienai karotei pievieno pūdercukuru, pēc tam citronu sulu. Puto, līdz iegūst glazūru, kas veido reljefu rakstu.

Ziemassvētku siera kūka

Sastāvdaļas:

150 g piparkūku

3 ēdamkarotes kapātu valriekstu

100 g sviesta

250 g smalki malta biezpiena

4 ēdamkarotes skābā krējuma (25%)

6 ēdamkarotes cukura

1 ēdamkarote vaniļas cukura

2 tējkarotes želatīna

200 g trifeļu konfekšu

Pagatavošana:

Piparkūkas salauza, liek blendera krūzē kopā ar valriekstiem, sasmalcina drupatās. Pievieno izkausētu un mazliet padzesētu sviestu, samaisa. Sagatavoto masu liek veidnē, kas izklāta ar pārtikas plēvi, pieplacina, izlīdzina. Uz pusstundu veidni ieliek saldētavā. Biezpienam pievieno cukuru, vaniļas cukuru un krējumu, sablenderē viendabīgā masā. Pieliek uzbriedinātu izšķīdinātu želatīnu, samaisa, vēl nedaudz sablenderē. Izņem no saldētavas veidni ar sagatavoto pamatni, uzlej biezpiena masu, izlīdzina, liek saldētavā uz vienu stundu, pēc tam patur ledusskapī divas stundas. Virspusi pārliek ar trifeļu konfektēm.