Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

RECEPTE: Jāņogu želeja

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Dīvaini, bet fakts – laucinieki jāņogas par vērā ņemamām ogām nemaz neuzskata un ik gadu ražas pārbagātos krūmus parasti nolasa pašus pēdējos, kārtības labad, tā teikt. Daudziem šīs ogas šķiet apnikušas un garlaicīgas, taču, ja uz vispārzināmo paraugās no cita skatupunkta, izdodas atklāt jaunas un ļoti interesantas garšas nianses.

SASTĀVDAĻAS:

750 g jāņogu

400 ml ūdens

500 g cukura uz katriem

600 ml jāņogu sulas

rozmarīns, kanēļa standziņa vai krustnagliņas

PAGATAVOŠANA:

katlā liek jāņogas ar visiem kātiņiem, pielej 350 ml ūdens un uzvāra, līdz virums sāk burbuļot. Vāra 10 minūtes, tad lej marlē un ļauj virumam nesteidzīgi notecēt, lai želeja nav duļķaina. Katlā lej sulu, liek klāt cukuru un maisot vāra, līdz cukurs izkusis. Tad uzgriež lielu liesmu un, kad želeja sāk putot, nosmeļ putas, līdz to vairs nav. Želeju vāra 15–20 minūtes. Pēc 15 minūtēm pārbauda recēšanu: uz auksta trauka uzpilina nedaudz želejas un uz 30 sekundēm ieliek ledusskapī – ja želeja ir stingra, to var pildīt burkās. Burkas aizvāko un atdzesē istabas temperatūrā, uzglabā vēsumā.

PADOMS

  • Pirms aizvākošanas katrā burkā var ielikt nelielu rozmarīna zariņu, kanēļa standziņu vai krustnagliņas – želeja iegūs citu aromātu.
  • Šo želeju var pasniegt kopā ar ceptu putnu gaļu vai izmantot, gatavojot putnu gaļas sviestmaizes. Kā piedeva tā vienlīdz labi garšos arī ar putrām vai kopā ar pankūkām.