Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

RECEPTE: Dažādi gardi ēdieni no lapu kāpostiem

Mundruma kokteilis I © Leonīds Gusevs

Nu jau pāris gadus pašmāju gardēži arvien vairāk un vairāk jūsmo par dārzeni, kas beidzot parādījies arī Latvijas platuma grādos un iekaro arvien lielāku vietu gan latviešu dārzos, gan virtuvēs. Uzmanības centrā ir lapu kāposts jeb kale. Šo vērtīgo dārzeni, kas, ignorējot tradīcijas, neveido kāpostam raksturīgo galviņu, bet aug tumši zaļas vai lillā krāsas krokotām lapām, angliski runājošajās valstīs sauc par kale, vācieši godā par franču kāpostiem, angļi – par skotu kāpostiem, bet Holandē to pazīst kā vācu kāpostu.

Mundruma kokteilis I

SASTĀVDAĻAS:

3–4 lapu kāposta lapas bez kātiem

1/2 gara gurķa

1/2 ananasa

1 ābols

1 citrons

PAGATAVOŠANA:

noskalo augļus un dārzeņus, nomizo ananasu un citronu.

Vispirms izspiež lapu kāposta sulu, tad pārējos augļus un dārzeņus.

Visas sastāvdaļas sajauc kopā, samaisa un ar baudu izdzer!

***

Mundruma kokteilis II

SASTĀVDAĻAS:

3–4 lapu kāposta lapas bez kātiem

sauja spinātu lapu

1 kātu selerija, 1 fenhelis

1/2 citrona

1 ābols

neliels svaiga ingvera saknes

gabaliņš

PAGATAVOŠANA:

nomizo un sarīvē ingveru, no seleriju kātiem, lapu kāposta, spinātiem, fenheļa un ābola izspiež sulu, pievieno sulu no puses citrona, visu sakuļ un lej glāzē. Ja vēlas, glāzē ieber ledus gabaliņus.

***

Cēzara salāti ar lapu kāpostu un lasi

SASTĀVDAĻAS:

200 g lapu kāpostu

250 g mazu tomātiņu

250 g svaiga laša filejas

1 ēdamkarote sviesta

50 g rīvēta cieta siera

Cēzara mērcei: 2 olu dzeltenumi

1 tējkarote Dižonas sinepju

1 ķiploka daiviņa

1 ēdamkarote citrona sulas

1 anšovs

2 ēdamkarotes rīvēta cieta siera

sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:

gatavo Cēzara mērci: ar putojamo slotiņu samaisa olu dzeltenumus, un lēnām lej klāt eļļu. Maisa, kamēr masa kļūst krēmīgi bieza. Mērcei pievieno sakapātus anšovus, ķiploku, sāli, piparus, citrona sulu, sinepes un sieru. Ja mērce ir pārāk bieza, nedaudz pievieno ūdeni. Gabaliņos sagriež laša fileju un apbrūnina to sviestā, pievieno sāli un piparus. Mērci sajauc ar sagrieztu lapu kāpostu un kārto uz šķīvjiem, pievieno lasi, uz pusēm pārgrieztus tomātiņus, pa virsu pārkaisa rīvētu sieru.

***

Lapu kāposta, ciedru riekstu un rozīņu salāti

SASTĀVDAĻAS:

2–3 lapu kāposta lapas

uzbriedinātas rozīnes

apgrauzdēti ciedru rieksti

Extra Virgin olīveļļa

salātu balzamiko

1/2 citrona sulas

PAGATAVOŠANA:

lapu kāposta lapas atbrīvo no kāta un sīki saplucina, pievieno iepriekš uzbriedinātas rozīnes un viegli apgrauzdētus ciedru riekstus. Salātus izcilā un viegli apslaka ar olīveļļas un balzamiko maisījumu, kam pievienots pavisam nedaudz citrona sulas.

PADOMS

Rozīņu vietā var ņemt žāvētas un gabaliņos sasmalcinātas dateles, vīģes vai ko citu.

***

Lapu kāpostu krēmzupa

SASTĀVDAĻAS:

100 g krēmsiera

2 kartupeļi

2 burkāni

1 iepakojums lapu kāpostu

1 sīpols, 1 ķiploks

1/3 selerijas saknes

2 ēdamkarotes sviesta

2 ēdamkarote olīveļļas

sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:

noskalo dārzeņus, ja nepieciešams, nomizo un sagriež lielos gabalos.

Visus dārzeņus, arī ķiploka daiviņas apcep sviestā ar olīveļļu. Pievieno ūdeni, lai tas pārklātu dārzeņus vismaz 1,5 cm. Vāra uz lēnas uguns, līdz dārzeņi mīksti.

Pievieno lapu kāpostus, sāli, piparus un sablenderē krēmzupas konsistencē. Sakarsē un pievieno

krēmsieru.

PADOMS

Lapu kāpostu krēmzupa sanāks garšas niansēm bagātāka, ja ūdens vietā izmantos vistas buljonu.

***

Lapu kāposta un pīniju salāti

SASTĀVDAĻAS:

iepakojums salātu maisījuma

1–2 lapu kāposta lapas

zaļās olīvas

grauzdēti pīniju rieksti

grauzdētas sēkliņas

rukola

diedzētas sēkliņas

aizdaram: svaiga bazilika lapiņas

grieķu jogurts

laba olīveļļa vai balzamiko

vinegreta mērce

salātu garšvielu maisījums

sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:

lapu kāposta lapas sīki saplucina, sajauc kopā ar salātu maisījumu, pievieno olīvas, grauzdētās un diedzētās sēkliņas, riekstus un rukolu. Visu labi sajauc un pārlej ar aizdara mērci.

***

Lapu kāposta pesto

SASTĀVDAĻAS:

100 g lapu kāposta

70 ml olīveļļas

1 laims

1 ēdamkarote rīvēta cieta siera

1 ķiploka daiviņa

2 ēdamkarotes Indijas riekstu

1/2 tējkarotes medus

sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:

sarīvē sieru, apgrauzdē Indijas riekstus. Visas sastāvdaļas liek blendera krūzē un sablenderē. Pēc garšas pievieno laima sulu. Ja vēlas, lai pesto būtu asāks, var pievienot čili piparu.

Pesto pilda neliela tilpuma noslēgtos traukos un glabā ledusskapī 3–5 dienas.

***

Lapu kāposti

• Lapu kāpostiem (Brassica oleracea) ir vairākas šķirnes, bet Latvijā visbiežāk sastopami tumši zaļi vai lillā lapu kāposti ar vairāk vai mazāk krokotām lapām, kas pirms lietošanas jānoplūc no kāta.

• Lapu kāpostus dēstu audzēšanai siltumnīcās sēj no marta līdz maijam, ārā izstāda pēc salnām apmēram 45 cm attālumā citu no cita. Sēklas sadīgst 2–3 nedēļu laikā. Lapu kāposti ir izturīgi un salcietīgi, tāpēc ražu var vākt no septembra līdz martam.

• Lapu kāpostu, tāpat kā mums jau zināmo dekoratīvo kāpostu, var audzēt tikai dekoratīviem nolūkiem, taču tiem abiem ir augsta uzturvērtība. Lapu kāpostus galvenokārt izmanto dažādu svaigo salātu pagatavošanai, taču tos var arī vārīt un sautēt.

• Vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām bagātais dārzenis, iekļauts ēdienkartē, stiprina kaulus, sirdi un asinsvadu sistēmu, tam ir zems kaloriju daudzums. Lapu kāposts lieliski iederas veselīga dzīvesveida piekritēju ēdienkartē, jo tajā ir olbaltumvielas, šķiedrvielas, neaizstājamās omega3 taukskābes, A un C vitamīni, kalcijs, magnijs un vēl vesela virkne citu vērtīgu vielu.

• Pats ātrākais un veselīgākais veids, kā lapu kāpostu iekļaut ikdienas maltītē, ir pagatavot to svaigos salātos. Tas lieliski garšo kopā ar tomātiem, zaļajiem lociņiem, ķiplokiem, riekstiem, baziliku, pētersīli, seleriju, svaigo sieru.

• Ja lapu kāpostu sautē vai izmanto kā piedevu zupām, jāzina, ka tā termiskā apstrāde prasa ilgāku laiku nekā, piemēram, spinātiem, jo lapu kāposta lapas ir biezākas un sīkstākas.

• Lapu kāposts ir ideāla svaigi spiestu zaļo sulu un kokteiļu sastāvdaļa.

• Lapu kāpostus ieteicams iespējami smalki sagriezt, lai veidotos sulforafāns – spēcīga viela, kas stiprina imunitāti un palielina organisma aizsargspējas pret ļaundabīgo audzēju veidošanos.