Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Izklaide

Amber cīņa ar slinkumu

© F64 Photo Agency

«Es ļoti uztraucos pirms publiskiem uznācieniem. Nejūtos ērti, ja jāgozējas uz žurnālu vākiem...Varbūt tāpēc patlaban daudziem šķiet, ka esmu kaut kur pazudusi,» teic dziedātāja Aija Vītoliņa jeb Amber.

Pēc neilga pārtraukuma viņa ir atgriezusies, lai klausītājiem sniegtu divus koncertus un Neatkarīgajai pastāstītu par savu ikdienu.

Mājīga noskaņa

Šobrīd Aijai Vītoliņai ir darba pilnas rokas – rit mēģinājumi, lai trešdien Starptautiskā pianisma zvaigžņu festivāla džeza koncertā Liepājas teātrī uzstātos kopā ar ansambli Xylem Trio, savukārt 27. martā viņa atgriezīsies uz gandrīz teātra Artelis skatuves, lai kopā ar muzikālo apvienību Tango Sin Quinto sniegtu karstasinīgas mūzikas koncertu. Dziedātāja atzīstas, ka līdz šim bija dzirdējusi par pianisma zvaigžņu festivālu, taču «nebija sanācis ne apmeklēt koncertus, ne padziļināti iepazīties ar programmu». Piedāvājums dziedāt šajā pasākumā viņai šķitis negaidīts un pagodinošs. Pašai ar klavierēm saistās vien dažas ne pārāk jaukas atmiņas – bērnībā apguvusi klavierspēli, taču pārtraukusi lielā satraukuma dēļ. Neviens no mūzikas instrumentiem vokālisti nav ieinteresējis, šad tad ar jauno tehnoloģiju palīdzību viņa iemēģina roku komponēšanā.

Grupas Amber & Tango Sin Quinto sastāvā Aija nereti uzstājas dažādos korporatīvos pasākumos, kurus sauc par savu pamatdarbu. «Bija doma iepazīstināt plašāku publiku ar šo brīnišķīgo kolektīvu un mūziku, kas mums ļoti patīk. Jaunā koncerta programmā būs ne tikai tango motīvi, bet arī, piemēram, komponistu Jāņa Lūsēna un Kārļa Lāča darbi. Noskaņa būs dienvidnieciska un silta, vedinās baudīt dzīvi,» par gaidāmo uzstāšanos saka Amber. Viņai vienmēr ir liels prieks dziedāt uz Arteļa skatuves, jo uztver to kā domubiedru tikšanās vietu, kurā valda mājīga atmosfēra.

Izvirzīt mērķus

Tā kā ikdienā Aija pārsvarā uzstājas korporatīvos pasākumos, viņa pati ir sava dienas režīma plānotāja un pavēlniece. Tam ir gan labās, gan sliktās puses, neslēpj dziedātāja. «Uzskatu, ka darbs, ar ko nopelnu naudu, nav nosodāms, jo dziedāšana galu galā ir mana profesija. Tā kā nestrādāju normētu darbu, kurā priekšnieks nosaka manu dienas režīmu, ir pašai sevi jādisciplinē – tas nav viegli, jo esmu diezgan slinka,» atklāj dziedātāja. Cīņa ar slinkumu esot bieža ikdienas sastāvdaļa. «Ja ieplānoju, ka stundu mācīšos spāņu valodu un stundu apgūšu dziesmu tekstus, tas ātri vien aiziet pašplūsmā un visu sanāk atlikt uz pēdējo brīdi. Un tad, protams, cieš darba kvalitāte. Tā ir problēma, ar ko cenšos cīnīties,» viņa vaļsirdīgi saka.

Slinkums esot arī viens no iemesliem, kāpēc jau aptuveni piecus gadus Amber sev un klausītājiem sola savu pirmo soloalbumu, taču iecere vēl nav realizējusies. Pirms pāris dienām dziedātājai apritējuši 30 gadu, un šī jubileja likusi aizdomāties, ka sev ir jāizvirza stingrāki mērķi. «Jau ilgu laiku domāju, ka vajadzētu soloalbumu, taču vienmēr šķiet, ka citi darbi ir svarīgāki. Turklāt iestāstu sev, ka vēl nav īstais brīdis, vajadzīgās noskaņas un izjūtas, bet, runājot ar kolēģiem un draugiem, esmu sapratusi, ka tā jau iedvesmu var gaidīt visu mūžu... »

Aija ir priecīga, ka viņai ir labi draugi, kuri dziedātāju mudina sev izvirzīt jaunus mērķus un dažkārt arī «labā nozīmē sabar».

Jauni iespaidi

Kāda ilgi lolota iecere ir īstenota – Aija ieguvusi bakalaura grādu Latvijas Kultūras akadēmijas programmā Starpkultūru sakari Latvija – Francija. Gandarījums par paveikto ir liels, jo «tas bija jāizdara jau sen», turklāt pirms diplomdarba prezentēšanas esot bijis vēl nepieredzēts satraukums, ar ko viņa veiksmīgi tikusi galā. «Pirms runāšanas publikas priekšā man vienmēr šķiet, ka pēdējā stundiņa ir klāt, tad jau labāk dziedāt... Arī pirms koncertiem ļoti uztraucos un bieži vien domāju – kāpēc man tas vispār bija vajadzīgs? Es mēģinu sevi nomierināt un pateikt, ka uztraukumam nav iemesla. Pēc brīža mūzika pārņem savā varā, nomierina, un viss atkal ir kārtībā....» skaidro dziedātāja.

Jauniem darbiem Aiju Vītoliņu galvenokārt iedvesmo pašmāju mūziķu sniegums, kā arī tuvo cilvēku sasniegumi. «Nesen biju uz mūziķa Goran Gora koncertu, kurā bija brīnišķīga atmosfēra, un radās ticība, ka arī es varu paveikt kaut ko līdzīgu.»

Ik pa laikam dziedātājai ir nepieciešams aizbraukt tālu ārpus Latvijas, lai iepazītu jaunas kultūras un eksotisku dabu. Visvairāk griboties redzēt vietas, kuras globālu procesu iespaidā tuvākajā laikā varētu krasi mainīties. Par tādām dziedātāja uzskata, piemēram, Kubu un Āfrikas kontinentu.

Bruģa bērns

«Šādus tādus netikumus es esmu atmetusi...» pasmaida skatuves māksliniece, kad runa ir par veselīgu dzīvesveidu. Viņa sevi neuzskata par zaļā dzīvesveida piekritēju, taču «iekšēja vārīšanās un ņemšanās» par šo tēmu esot. «Visas apņemšanās sportot vai, piemēram, lietot vitamīnus man ātri vien aizmirstas. Tā kā dzīvoju Ziedoņdārza tuvumā, būtu grēks maksāt naudu trenažieru zālēs, neizmantojot to, ka varu skriet parkā, taču apņemšanās nodarboties ar skriešanu parasti aizmirstas nedēļas laikā.» Nesen Aija bijusi skvoša nodarbībā, pēc kuras sapratusi, ka pagaidām nevar lepoties ar savu fizisko sagatavotību. «Pēc 15 minūšu nodarbības es biju pilnīgi sarkana, gandrīz nevarēju paelpot, turklāt nedēļu pēc tam miru nost. Arī tad, kad piecas stundas sanāca staigāt mežā, man bija ļoti līdzīgi. Tātad ir jāatrod kāds mierīgāks, vieglāks sporta veids, kurā varu sevi attīstīt. Varbūt tā būs peldēšana,» viņa aizdomājas.

Aija esot pilsētas cilvēks. «Esmu bruģa bērns – nespēju laukos uzturēties ilgāk par divām dienām, gribas uz Rīgu. Manai ģimenei nemaz nav tādas īstas lauku mājas, ir vasaras mājas Ķegumā un Baltezerā, bet tie jau neskaitās lauki,» spriež Amber.

Grūti brīži

Nereti Aijas dzīvē iestājas melnie periodi, kad sāk šķist, ka pārāk maz dari un neesi veiksmīgs. Šādos brīžos vienatne neesot vēlama. «Grūtos mirkļos ir viegli apmaldīties savās domās un izdarīt nepareizus secinājumus. Ir svarīgi atrast problēmas sakni, ko dažkārt vislabāk no malas var pateikt tieši citi cilvēki – draugi un tuvinieki. Man nav daudz draugu, taču viņi man ļoti palīdz. Diemžēl viņu sūtība ir uzklausīt manu čīkstēšanu un ņemšanos,» ar smaidu secina Amber.

Cīnīties ar skumjām viņai palīdz arī pašpalīdzības grāmatu lasīšana. «Varbūt kāds par to pasmiesies, taču es rūpīgi izlasīju, piemēram, grāmatu par lietu kārtību. Tajā bija aprakstīts, kā sakārtot savas domas saistībā ar mājas kārtošanu. Es ar prieku izmetu visas vecās, nevajadzīgās lietas, no kurām līdz šim nevarēju saņemties atbrīvoties,» atceras dziedātāja. Derīgus padomus dažādiem mājas darbiem viņa rod arī interneta lapās. «Man ļoti patīk ķimerēties pa māju vai vienkārši bumbulēties, skatoties filmas.»

Dažkārt viņa sev ļauj nomierināt nervus iepērkoties. «Man patīk tērēt naudu, neprotu to sakrāt. Šad tad iepirkšanās dod acumirklīgu gandarījumu; tas nav slikti. Vienīgi nopirktās lietas visbiežāk pēc tam paliek neaiztiktas – apģērbu nav pie kā pievilkt, bet grāmatas krājas kaudzē, jo nav laika izlasīt.» Ar sievišķīgiem hobijiem Amber neaizraujas, taču atzīst, ka arī jauna frizūra ik pa laikam ir kā antidepresants.

***

AIJA VĪTOLIŅA DARA TĀ:

• Plāno savu darba režīmu pati

• Bieži cīnās ar slinkumu un vēlmi bumbulēties pa māju

• Uztraukumu pirms koncertiem ārstē ar mūziku

• Iedvesmojas no pašmāju mūziķiem

• Izvēlas mierīgus sporta veidus

• Iepazīst jaunas kultūras un dabu

• Grūtos brīžos uzklausa draugu padomus

• Lasa pašpalīdzības grāmatas