Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide

Ebreji nosoda Gibsona filmas plānus

© Scanpix

Aktieris un režisors Mels Gibsons, kurš pirms dažiem gadiem ieguva nelabu slavu, dzērumā lamājoties antisemītiskiem vārdiem, ir nolēmis savai jaunajai filmai izmantot stāstu par ebreju varoni Jūdu Makabeju. Ebreju organizācija šādu ieceri ir nosodījusi.

M. Gibsons par sadarbību ir vienojies ar scenāristu Džo Esterhasu, kurš ir piedalījies arī filmas Pamatinstinkts veidošanā, ziņo AP. Filmai nosaukums vēl nav izdomāts, taču zināms, ka tā tiks veidota kompānijas Warner Bros. paspārnē. Pašlaik netiek izpausts ne tas, vai M. Gibsons būs arī šīs filmas aktieris, ne arī tas, kur filmēšana notiks.

2006. gadā, kad M. Gibsons tika aizturēts par braukšanu alkohola reibumā, viņš policistam veltīja antisemītiskas lamas, kā arī paziņoja, ka visus pasaules karus izraisa ebreju sazvērestība. Arī viņa veidotā filma Kristus ciešanas tiek saistīta ar antisemītismu – ebreju organizācijas paziņoja, ka filma Jēzus Kristus nāvē vaino ebrejus.

Pagājušajā nedēļā, izskanot ziņām par M. Gibsona filmas plāniem, pret tiem protestu izteica ebreju organizācija Anti-Defamation legue, kas cīnās pret antisemītismu. «Ja stāstu par Makabeju stāstītu kāds, kurš neciena citu cilvēku reliģiskās jūtas, tas būtu farss,» teikts organizācijas direktora Abrahama Foksmana izplatītajā paziņojumā. «Mēs neapšaubām Mela Gibsona tiesības šo filmu veidot, tomēr uzskatām, ka Warner Bros. varēja atrast labāku kandidātu par Gibsonu, kas režisētu un, iespējams, arī filmētos stāstā par ebreju varoni.»

Līdzīgās domās ir arī vairākas citas organizācijas. Simona Vīzentāla centra dibinātājs un vadītājs Mārvins Hiers izteicies, ka M. Gibsona dalība filmā par Jūdu Makabeju būtu tas pats, kas krāpnieka Bernarda Medofa iecelšana par ASV Vērtspapīru un biržu komisijas vadītāju vai arī rasistiski noskaņota baltādainā izvēlēšana par Mārtina Lutera Kinga lomas tēlotāju. Holokaustā izdzīvojušo un viņu tuvinieku organizācijas paziņojumā sacīts, ka M. Gibsona iecere ir «apvainojums visiem antisemītisma, neiecietības un seksisma upuriem».

Pirms mūsu ēras dzīvojušais Jūda Makabejs savā laikā vadīja ebreju sacelšanos un aizstāvēja jūdaisma reliģiju. Viņš tiek uzskatīts par vienu no slavenākajiem karotājiem ebreju tautas vēsturē. Arī Hanukas svētki, kas tiek svinēti gada beigās, notiek par godu Makabejam – tajos tiek pieminēta viņa vadīto spēku uzvara pār senajiem grieķiem un Jeruzālemes tempļa atgūšana 165. gadā pirms mūsu ēras.