Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Purple Negative – “Megabee”

© Publicitātes foto

Šonedēļ uz sava pilnformāta debijas albuma prezentāciju aicina pašmāju alternatīvā roka grupa “Purple Negative” – koncerts notiks 6. aprīlī Aristida pagalmā bāzētajā klubā “One One” (iepretim “Labietim”), uz kurieni nācās pārcelties pēc tam, kad pasākuma norises plānotajai vietai, alternatīvās mūzikas aprindās iecienītajai Vagonu Zālei nācās pievērties (cerams, ka tikai uz laiku) pārāk histērisku kaimiņu un nervozu atbildīgo iestāžu dēļ. Koncerta īpašie viesi – grupa “Māra Dagne”.

Straumēšanas un lejuplādes servisos albums jau ir pieejams, savukārt tā kaceklis (šķiet, to šajā gadījumā varētu saukt arī tā) singla “Megabee” un tā videoklipa veidā iznāca jau janvāra beigās. Kopumā desmit jaunas dziesmas, “kurās dzirdams alternatīvā roka apvienojums ar psihedeliskā un “punk” roka žanriem,” tā domā paši mūziķi, kuru dotajam stilistiskajam raksturojumam vēl gribētos kautrīgi pievienot arī postgrandžu un garāžroku. . “Milzu bite simbolizē ikvienā cilvēkā mītošo lielo, dzēlīgo un uzmācīgo ego, ko klausītāji izzinās desmit dziesmu garumā,” informē mūziķi. Albums ierakstīts studijā “Gateris” Jāņa Kalvāna vadībā

Dziesma “Megabee” ļāva piesardzīgi prognozēt, ka pēdējā laikā mazliet pierimusī „Purple Negative” varētu atgriezties apritē ar jaunu spēku un jaudu.

Jāatgādina, ka šī grupa ar Kortniju Lovu vizuāli un muzikāli atgādinošo vokālisti/ģitāristi Elīzu Daini priekšplānā aktīvi koncertē jau kopš no 2018. gada. Atzinību guvusi ar singliem “Fluorescent Lights” un “Your Ignorance”, publicējusi divus EP jeb minialbumus “SOAP” un “Happy”, taču plašākai auditorijai visvairāk iekritusi acīs pēc uzstāšanās 2022. gada jūnijā iesildītāju statusā slaveno “Placebo” koncertā Siguldas pilsdrupu estrādē. Ilgu laiku „Purple Negative” bija viena no aktīvākajām un atraktīvākajām jaunajām koncertgrupām, bet pēdējā laikā kaut kas viņu labi strādājošajā mehānismā bija mazliet ieķēries. Pašlaik grupas sastāvā spēlē Elīza Daine, Roberts Gromovs, Rūdolfs Roļskijs un Emīls Lapiņš.

“Dzīvajā” izpildījumā “Purple Negative” noteikti būs kā milzu bite, tāpēc koncerta apmeklētājiem pozitīvās enerģijas lādiņš ir garantēts. Tādi gabali kā, piemēram, albumu ievadošais “Cat In A Trap” (tas gan koncertos dzirdēts arī iepriekš), jau minētā “Megabee” (to vēlams klausīties, pie viena skatoties klipu), arī sparīgā “We Hope It’s A Son” un rotaļīgi psihedēliskais “Mission Deception” (tai gan varētu izgriezt vidusdaļu) labas rokmūzikas cienītājam vienkārši nevar nepatikt! Protams, lielākoties visu šo pasākumu velk Elīzas harizma, taču nevar neizcelt aizrautīgo Roberta un Elīzas ģitāru tandēmu, un pavisam noteikti jāatzīmē arī basģitāra Rūdolfa rokās.

Lielākais mīnuss - aizvien vairāk attālinoties no postgrandža un garāžroka psihedēliski eksperimentālākas mūzikas virzienā, “Purple Negative” mūzika ir kļuvusi inteliģentāka, taču arī… garlaicīgāka. Piemēram, stilīgā un dažādiem pavērsieniem bagātā “Freak Of The Show” - grūti pat sagaidīt tās beigas! No šī aspekta raugoties, neizpratni rada arī “Devil Dog” un vēl pāris gabali, bet pats bezcerīgākais gadījums ir augstā māksla “Have A Nice Flight” izskatā, kur var pat nepamanīt pašās beigās iebāzto slepeno treku, jo gribas jau beigt albuma klausīšanos... Rezumējot - labas dziesmas tiek sačakarētas ar nevajadzīgiem alternatīvajiem eksperimentiem.