Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide

Māris Šveiduks. Sports kā pamats panākumiem

© Zane Šveiduka-Priedniece

«Nav katru dienu jātrenējas stundām ilgi, lai būtu labā formā. Man ir četri treniņi nedēļā, un katrā pavadītais laiks ir līdz vienai stundai. Un tie ir tikai četri procenti no laika, ko veltu pats sev, un tas taču nemaz nav daudz,» saka pazīstamais kultūrists Māris Šveiduks (60).

Viņš būs viens no līderiem, kurš sestdien, 8. februārī, Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā Rīgā iedvesmos sporta entuziastu konferencē Sports VAR, kurā varēs uzzināt par talantu izaugsmi, motivāciju, līderību, komandas vadību, sporta mārketingu, partnerību un citām aktuālām tēmām.

Sports šodien nav tikai talants, bet gan efektīva sadarbība, spēja pieņemt izaicinājumus un iedvesmot sasniegumiem kopējā komandas darbā. Tāpēc, aicinot iepazīt jaunas iespējas un praktiski lietojamas metodes jauno talantu attīstībai, motivācijai, sporta organizāciju un pasākumu veidošanai, kā arī sporta profesionāļu pašizaugsmei un pilnveidei, konferencē uzstāsies 20 sporta jomas profesionāļi, sabiedrības līderi, sporta ārsti un sportisti.

«Ar savu lekciju Sports un daudzpusība kā pamats panākumiem dzīvē mēģināšu iedvesmot klātesošos domāt mazliet plašāk - kā sportā gūtās iemaņas izmantot dažādās citās dzīves jomās. Balstoties tikai uz paša sasniegumiem, dalīšos savā pieredzē un ļoti ceru, ka kādu spēšu tā iedvesmot, ka tas nākotnē nesīs labus augļus,» saka Māris Šveiduks, divpadsmitkārtējs Latvijas čempions bodibildingā un kultūrismā, divkārtējs pasaules čempions fitnesā, World Masters Games čempions pludmales volejbolā, Baltijas TV realitātes/izdzīvošanas šova Robinsoni uzvarētājs un Liepājas fitnesa kluba Gym Lāčplēsis dibinātājs un saimnieks.

Taujāts, kurš viņu savulaik iedvesmoja pievērsties sportam un iemīlēt kultūrismu, Māris Šveiduks atklāj, ka tas bija amerikānis Stīvs Rīzs (Steve Reeves, 1926-2000) - kultūrists, Mr. Universe 1950 un aktieris. «Man bija apmēram trīspadsmit, četrpadsmit gadu, kad redzēju viņu filmā Hercules (padomju versijā - Hērakla varoņdarbi). Man viņš ļoti iepatikās, un es sapratu: es arī tāds gribu kļūt! Patiesībā šī filma mani iedvesmoja interesēties par antīko mākslu un kultūru, lasīt senos grieķu mītus, kas vēlāk vainagojās ar paša interesi rakstīt un pat izdot grāmatas [Kultūrisms no A līdz Z, 1997; Robinsonu piedzīvojumi Malaizijā, 2003]. Un, protams, šī filma ļāva man iemīlēt sporta veidu, kas veido cilvēka ķermeni. Un savā lekcijā sestdien gaidāmajā konferencē mēģināšu izskaidrot, kā interese par sportu var aizvest mūs dažādos virzienos. Kā boulingā - viens ķeglis krīt, aizķer citu, un tas savukārt krīt jau citā virzienā. Un aizķer vēl vienu...»

Māris Šveiduks stāsta, ka pamatā viņa ikdiena paiet paša izveidotajā fitnesa klubā Gym Lāčplēsis, un, tā kā viņš aktīvi darbojas valdē divās pasaules federācijās - National Amateur Body Building Association un World Strongmen Federation -, bieži ir arī izbraukumi ārpus Latvijas, piedaloties dažādos starptautiskos projektos. Bet, lai uzturētu sevi ideālā formā, viņš trenējas vidēji četras stundas nedēļā. Pārējā laikā vai nu aiziet uz baseinu, vai padara vēl ko citu. Bet, ja nav iedvesmas, nedara neko. «Sports nav ne verdzība, ne spaidu darbi, kā daudziem, iespējams, šķiet. Par to arī daudz mēģinu runāt, es to uztveru burtiski kā misiju - skaidrot, ka veselību loterijā vinnēt nevar, ka katrs pats par to ir atbildīgs. Un sports ir laiks savai veselībai. Ir tikai jāsakārto prioritātes, un tad atrodas laiks arī sportiskām aktivitātēm,» uzsver pieredzējušais kultūrists.

Viņš mēdz teikt, ka sports ir viņa meditācija. Kāds meditē, sēžot mežā pie koka, kādam citam meditēt palīdz sveču gaisma, bet viņš savu prātu sakārto, zālē cilājot svarus. «Un kā jau Strēlnieks allaž esmu nomodā, lai nepalaistu garām arvien jaunas iespējas - loks allaž ir uzvilkts, gaidot, kad kārtējais iespēju ugunsputns lidos garām...