Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Izklaide

Plāno ceļojumu? Dažas idejas neaizmirstamiem braucieniem

© F64 Photo Agency

4.lapa

Gabona

Rūpējoties par ekonomikas dažādošanu, Gabonā ir izveidoti 13 nacionālie parki. Vienu no tiem - Lango nacionālo parku dēvē arī par Āfrikas pēdējo paradīzi. Te sastopama reta tropisko mežu un Atlantijas balto smilšu pludmaļu kombinācija: upēs peld nīlzirgi, okeānā lēkā vaļi un delfīni, bet mežos mīt gorillas, šimpanzes un meža ziloņi. Tiek uzskatīta par vienu no labākajām savvaļas dzīvnieku vērošanas vietām pasaulē.

Mokalabas - Dodo nacionālajā parkā, kurā mīt visvairāk gorillu, ekotūrisms ir aizsācies pavisam nesen. Tiesa, 2010.gadā tika slēgta zemieņu gorillu pieradināšanas programma Mikongas dabas aizsardzības centrā Lopes nacionālajā parkā, tādēļ tajā vairs nav pieejami pārgājieni pie gorillām, taču ir aplūkojami citi savvaļas dzīvnieki.

Zinātāji atzīst, ka pārgājieni pie gorillām ir visai intīms pasākums, kas drīzāk līdzinās ģimenes viesistabas apmeklēšanai, nevis safari. Jums ir dota privilēģija stundu aplūkot dzīvniekus ļoti tuvu. Primāti ir pieradināti pie cilvēku klātbūtnes, taču, ja tie vēlēsies pusdienot necaurredzamos džungļos, tad jums būs jāiet turp, lai gorillas satiktu.

Kopējais pārgājiena ilgums ir trīs līdz deviņas stundas, tādēļ ir skaidrs, ka būtu vēlamas kādas sportiskas iemaņas un nedrīkst aizmirst par pārgājieniem piemērotu, ūdensnecaurlaidīgu apģērbu. Dzīvnieku tuvumā nav atļauta fotografēšana ar zibspuldzi, tādēļ sagatavojieties fotografēšanai tumšos apstākļos. Un ejiet divreiz, ja varat to atļauties!

Ja prātojat par šādu ceļojumu, ir vērts izlasīt Diānas Fosijas grāmatu “Gorillas miglā”, Bila un Emijas Vēberu grāmatu “Gorillu karalistē”, “Bradt” izdotos ceļvežus par Ruandu un Ugandu, sameklēt arhīvos BBC 1979.gadā tapušā raidījuma “Dzīve uz Zemes” 12.sēriju “Dzīve kokos”, noskatīties “National Geographic” seriālu “Diāna Fosija: noslēpumi miglā”.

Ceļojumus uz Āfrikas valstīm, kuros iekļauti pārgājieni pie gorillām, piedāvā arī dažas Latvijas tūrisma aģentūras, tūres ir iespējams iegādāties internetā, vien iepriekš jānovērtē vietnes uzticamība. Savukārt, ja plānojat Āfriku apmeklēt saviem spēkiem, tad ieteicams ieskatīties Ārlietu ministrijas brīdinājumu sarakstā, lai zinātu, no kādiem riskiem izvairīties.