Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

Muzikālajā bankā gaidāms Prāta vētras atkārtots triumfs

UZVARĒTĀJI. Nemaz tik bieži netiek pieredzēts, ka Prāta vētra pozē pilnā sastāvā, tas ir, visi pieci. Pērn pēc uzvaras Muzikālajā bankā Ventspilī tā notika (no kreisās): basģitārists Ingars Viļums, bundzinieks Kaspars Roga, vokālists Renārs Kaupers un taustiņnieks Māris Mihelsons, bet priekšplānā ar balvu – ģitārists Jānis Jubalts © F64

Šosestdien, 21. janvārī, Olimpiskajā centrā Ventspils notiks Latvijas Radio 2 dziesmu aptaujas Muzikālā banka 2016 apbalvošanas ceremonija. Lai gan šis pasākums vienmēr bijis neprognozējams, šoreiz tomēr šķiet, ka uzvarētājs ir viegli izskaitļojams.

Pērn pēc ilgiem laikiem Muzikālajā bankā triumfēja Prāta vētra ar dziesmu Ziemu apēst - neraugoties uz pašmāju supergrupas statusu, pirmo un pēdējo reizi tas viņiem bija izdevies 2001. gadā. Pašlaik viss liecina, ka prātnieki varētu uzvarēt arī šogad, jo viņu kopdziesma ar Musiqq, kas saucas Debesis iekrita tevī, ir galvastiesu pārāka par pārējām - tas atzīts gan neformālās sarunās ar mūzikas ekspertiem, to apliecina arī provizoriskie radioklausītāju balsojumu rezultāti. Taču vēlreiz jāatceras, ka Muzikālā banka ir dažādu pārsteigumu citadele, tāpēc jebkādas prognozes var izrādīties absolūti aplamas.

Starp citu, šogad izteikt prognozes ir pavisam riskanti, un tam par iemeslu ir radikāli mainītā balsošanas sistēma. Līdz šim rezultātus noteica Muzikālās bankas ekspertu padomes un klausītāju balsojums proporcijās 50:50, bet šogad sistēma ir mainīta. Līdz finālam rezultāti nonāk tādās pašās proporcijās, taču ieviests telefonbalsojums, kuram būs iespēja uz pusi mainīt rezultātus. Respektīvi - nu sanāk, ka ekspertu padomei un klausītājiem ir tikai 25% teikšana katram, bet telefonbalsojums dos atlikušos 50%. Savukārt tas rada augsni dažādiem pārsteigumiem. Ja nu, piemēram, sasparojas šovos mūždien balsotkārā Latgale? Protams, boroviete Guntra Kuzmina neuzvarēs, taču šī lokālpatriotisma dēļ var ieņemt negaidīti augstu vietu. Tāpat kā Markus Riva, kuram ir ļoti aktīvs fanu pulks. Ko vēl pieskaitīt favorītiem? Musiqq otru dziesmu Čaļi (šis duets vienmēr bijis Muzikālās bankas klausītājiem tīkams), Donu (viņš trīs reizes pēc kārtas te vinnēja) un Intaru Busuli (arī vienmēr augstu kotējies), tāpat labas izredzes ir Otras puses un Antras Stafeckas duetam (Normunda Pauniņa stūrētajiem duetiem šajā konkursā ierasti ir labi veicies), labas atsauksmes dzirdētas par Samantas Tīnas hitu (tā mūzikas autors taču ir pats Raimonds Pauls, bet tekstu sarakstījis Jānis Peters!). Neatkarīgās apskatnieks subjektīvi gribētu pastutēt Agneses Rakovskas lielisko dziesmu Vienaldzības (arī Raimonds Pauls, tikai ar Vizmas Belševicas dzeju), taču diez vai tā iekļūs pat Top 6 - Latvijas Radio 2 auditorijai un arī balsotājiem spridzīgā Agnese var būt par grūtu uztverama (būtu patiess prieks kļūdīties…).

Jāatgādina, ka pasākuma tiešraidi jau no pulksten 19 varēs vienlaikus dzirdēt Latvijas Radio 2 un vērot LTV1 - citkārt tā nebija, tas šoreiz ir jau minētā telefonbalsojuma dēļ. Par Muzikālo banku ir īpaši liela interese - jau pagājušā gada nogalē izpirktas visas biļetes ne tikai uz apbalvošanas ceremoniju, bet arī ģenerālmēģinājumu. Pirmajā daļā uzstāsies Muzikālās bankas finālisti, bet koncertšova otrajā daļā ar īpaši ceremonijai gatavotiem priekšnesumiem uzstāsies ekspertu padomes pārstāvji - Boriss Rezņiks, Viktors Lapčenoks, Mārtiņš Brauns, Uldis Marhilevičs, Jānis Lūsēns, Jānis Apeinis, Mārcis Auziņš, Dināra Rudāne, Ozols, Normunds Rutulis un citi.

***

Muzikālās bankas 2016 fināla Top 15

Buorstous Guntra Kuzmina

Čaļi Musiqq

Daļa no sirds Mārtiņš Ruskis

Debesis iekrita tevī Prāta vētra, Musiqq

Es tev Otra Puse un Antra Stafecka

Kāds trakais mani uzgleznos Samanta Tīna

Ko tu dari? Justs

Lavīnas The Sound Poets

Laika upe Markus Riva

Laiks Andris Ērglis un Antra Stafecka

Miglas rīts Intars Busulis

Nāc Ivo Fomins

Pēdas uz palodzes Līvi un Buks

Tepat Dons

Vienaldzības Agnese Rakovska

***

Muzikālās bankas iepriekšējo gadu uzvarētāji

2000. gads Baltā dziesma Gunārs Kalniņš&Kristena

2001. gads Spogulīt, spogulīt Prāta vētra

2002. gads Sirds sadeg neparasti Lauris Reiniks

2003. gads Tu tuvojies sev Z-Scars

2004. gads Strēlniece Re:public

2005. gads Vysskaistuokai meitinai Borowa MC

2007. gads Ripoja akmens Cacao

2008. gads Brīvdiena Intars Busulis

2009. gads Abrakadabra Musiqq

2010. gads Dievs tevi mīl Nikolajs Puzikovs

2011. gads Ave Pali Aija Andrejeva&Otra puse

2012. gads Signāls Dons

2013. gads Pēdējā vēstule Dons

2014. gads Pāriet bailes Dons

2015. gads Ziemu apēst Prāta vētra