Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Brīvdienu ceļvedis

© F64

Idejas brīvdienām

Ar izrādi Peldošie - ceļojošie 2 Nastavševs debitē Dailē

Šovakar Dailes teātrī ar izrādi Peldošie - ceļojošie 2 debitē režisors Vladislavs Nastavševs, kurš šo darbu žanriski raksturojis kā «brīnišķīgā laikmeta beigas». Pēc Mihaila Kuzmina romāna motīviem tapušās izrādes pirmā daļa pirms diviem gadiem tika iestudēta Jaunajā Rīgas teātrī, tā saņēma vairākas Spēlmaņu nakts balvas. Divkosīgas spēles, nāvīgs apnikums un garlaicība, pieputējušas dvēseles un slinkums sirdī un alkas dzīvot skaisti un brāzmaini, vēlme dzīvi padarīt harmonisku un laimīgu turpinās uz Dailes teātra skatuves. Iestudējuma scenogrāfe ir Monika Pormale, kostīmu mākslinieki Mare Mastiņa un Rolands Pēterkops, gaismu mākslinieks Jānis Sniķers, video māksliniece Austra Hauks. Lomas atveido aktieri Ģirts Ķesteris, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ieva Segliņa (Poļina), Gints Grāvelis, Kristīne Nevarauska, Intars Rešetins un citi.

MUZIKĀLĀ ZIEMASSVĒTKU PASAKA

Otrajā adventē, 3. un 4. decembrī, pulksten 14 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē izskanēs koncerts Muzikālā Ziemassvētku pasaka, kurā apmeklētāji varēs klausīties melodijas no dažādu laiku populārākajām Ziemassvētku filmām un teātra izrādēm, kā arī pasaku ekranizācijām. Skaņdarbus atskaņos Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas (JMRMV) pūtēju orķestris Jāņa Retenā un Anda Kareļa vadībā, piedaloties solistiem, JMRMV absolventiem Dinārai Rudānei un Jānim Apeinim. Koncerts iecerēts kā sirsnīgs ģimenes pasākums, kas būs aizraujošs dažāda vecuma bērniem, skolēniem, studentiem, kā arī gados vecākiem cilvēkiem. To caurvīs Kārļa Skalbes Ziemassvētku stāsts, atgriežoties pie senās patiesības, ka īstu svētku izjūtu var just katrs pats dziļi savā sirdī. Lai ikvienam būtu gaiši un silti, izskanēs gan spilgti Dināras Rudānes un Jāņa Apeiņa solo priekšnesumi, gan sirsnīgi un skanīgi Ziemassvētku dueti. Ieeja pasākumā bez maksas.

NACIONĀLAIS TEĀTRIS VILINA BĒRNUS

Latvijas Nacionālais teātris šosestdien, 3. decembrī, piedāvā izrādi (vienā dienā pat veselas trīs!), kas noteikti ieinteresēs bērnus kaut vai ar tās pieteikumu. Proti, tā ir «izrāde bērniem vecumā no 8 līdz 12 gadiem bez pieaugušo pavadības» Šausmu autobuss. Tas ir Paula van Lona grāmatas iedvesmots iestudējums Kārļa Krūmiņa režijā. «Decembra sākumā, tad, kad vistumšākais un baisākais laiks, savu laiku nokalpojušā autobusā, Kārļa Krūmiņa režijā būs tapusi šausmu izrāde bērniem,» gluži vai Marka Tvena grāmatas par Haklberiju Finu stilā tapusi arī anotācija.

«Uz izrādi biļete jāpērk tikai bērnam. Uzmanību! - bērni līdz 8 gadu vecumam un pieaugušie izrādē netiks ielaisti. Vecākiem un pedagogiem uz izrādes laiku savas atvases būs jāuztic radošajai trupai.» Lomās - Zane Dombrovska, Līga Zeļģe, Artis Drozdovs, Jānis Vimba un Kārlis Reijers.

ŠODIEN BAGĀTĪGA KONCERTDZĪVE

Atzīmējot savu muzikālās un radošās darbības 20. gadskārtu, reperis Ģirts Rozentāls jeb Ozols rīko īpašu jubilejas koncertu, kas notiks piektdien, 2. decembrī, koncertzālē Palladium. Jāatgādina, ka megapopulārais reperis bija uz kādu laiku aktīvajā mūzikas apritē atslābis, bet pērn tajā atgriezās ar savu piekto studijas albumu Atpakaļ nākotnē. Jubilejas koncertprogrammā Laika kapsula Ozols izpildīs aizvadītajā divdesmitgadē tapušās dziesmas, uz skatuves pievienosies arī Ozola draugi un domubiedri, ar kuriem kopīgi izveidojusies sadarbība daudzos projektos šo gadu laikā. Tiesa, mūzikas faniem ir izvēle, uz kurieni šodien doties. Piemēram, Nabaklab notiks svinības underground mūzikas piekritējiem - pēc divu gadu pārtraukuma klajā nāk jaunākā Latvijas neatkarīgo grupu izlase Odekolons (pēc skaita jau 15.), ko izveidojis grupas Inokentijs Mārpls līderis Raimonds Lagimovs jeb Dambis. Koncertā uzstāsies Austras balvas ieguvēji no grupas Rīgas modes, audiovizuālā roka grupa Dj Krankenwagen, regejgrupa 2Tie un pankroka grupa KGDJ. Turpat netālu šajā dienā notiks vēl divi interesanti pasākumi: kafejnīcā Ļeņingrad spēlēs grupa IndyGo, bet Latvijas 1. rokkafejnīcā uzstāsies Laime pilnīga.

LABDARĪBAS TIRDZIŅŠ

Sestdien no pulksten 11 līdz 16 rātsnamā notiks Rīgas starptautiskā sieviešu kluba organizētais Ziemassvētku labdarības tirdziņš. Tajā varēs apmeklēt vairāk nekā 20 ārvalstu vēstniecību sagatavotos dāvanu stendus, degustēt dažādu valstu nacionālās virtuves un piedalīties labdarības izsolē. Tirdziņā gūtos ieņēmumus ziedos 15 Latvijas labdarības organizācijām, ar ko sadarbojas Rīgas starptautiskais sieviešu klubs (RSSK), - Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijai, krīzes centram bērniem un ģimenēm Namiņš, Irlavas bērnunamam, Bērnu veselības busiņam, Rīgas Anglikāņu baznīcas zupas virtuvei, centram cilvēkiem ar atkarībām Betlēmes māja, biedrībai Cerība bērniem, krīzes centram Marsa gatve, Iļģuciema sieviešu cietuma jaunajām māmiņām, Latvijas cistiskās fibrozes biedrībai, Latvijas audžuģimeņu biedrībai, biedrībai Rīgas pilsētas «Rūpju bērns» un Mātes Terēzes misionāru centram. RSSK ir nevalstiska organizācija, kas dibināta 1992. gadā. Pašlaik klubā darbojas vairāk nekā 110 sieviešu no 32 valstīm, kas aktīvi iesaistās Latvijas kultūras izzināšanā un dažādu labdarības projektu īstenošanā. Labdarības tirdziņš notiks jau divdesmito reizi.