Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto: MatsBacker

Idejas brīvdienām

BILDES FINIŠĒ

Šīs nedēļas nogalē ar trīs koncertiem Rīgas Kongresu namā noslēdzas ikgadējais mūzikas un mākslas festivāls Bildes. 22. oktobrī notiks jauno grupu un festivāla veterānu kopprojektu koncerts, ko vadīs Andris Freidenfelds jeb Fredis - tas vien jau garantē pasākuma izdošanos. Lielākoties jaunās grupas ir mazzināmas vai pavisam nezināmas, tāpēc atliek vien minēt, kuri varētu būt interesantākie kopprojekti. Uz labu laimi minot, varētu nosaukt 45. v-sk. un Mika Dukura, Jaudas un Jāņa Bukuma, MMMM un Raimonda Lagimova jeb Dambja, Iron Wings un Urbix (Huskvarn), Ad Libitum un Adriana Kukuvasa, Divu taku un Anetes Kozlovskas, Sudden Lights un Marta Kristiāna Kalniņa, Domēnu un Gintas Krievkalnas, kā arī Summer Knight Band un Rūtas Dūdumas kopprojektus, taču, iespējams, ka negaidīti izšaus kāds pavisam cits radošais projekts. 23. oktobra dienas pirmajā pusē notiks koncerts bērniem, savukārt svētdienas vakarā Kongresu namā risināsies Bilžu veterānu koncerts. Tajā uzstāsies Pērkons, Rīgas Viļņi, Keksi, Harijs Zariņš & Colt, Varis Vētra, Ieva Sutugova & Imants Vanzovičs, Ainars Virga un Roberts Gobziņš, Framest, Vecās mājas, Arnis Veisbārdis un Andris Alviķis, Raimonds Tiguls & Stiprās sievas un daudzi citi.

A CAPPELLA SVĒTKI

No 21. līdz 23. oktobrim koncertzālē Palladium norisināsies ceturtais Rīgas A Cappella festivāls, kurā, kā teikts tā anotācijā, «uzstāsies spilgti Latvijas un pasaules mākslinieki, izskanēs unikālas un novatoriski veidotas mūzikas programmas, parādot a cappella žanru kā modernu un mūsdienīgu mākslas veidu». Atklāšanas koncertā piektdien piedalīsies vokālā grupa Anima Solla, Dānijas inovatīvā vokālā grupa Postyr, kā arī jauniešu koris Balsis un Dj Monsta ar īpaši veidotu programmu. Koncerta programmas noslēgumā notiks kopdziedāšana ar publiku. Savukārt 22. oktobrī festivālā uzstāsies izcilā vokālā grupa The Real Group (attēlā). Ar profesionālu perfekciju un dzīvām personiskām emocijām grupa jau kopš 1984. gada ir viena no vadošajām vokālajām grupām pasaulē. The Real Group ir radījuši mūziku, kas balansē uz robežas starp džezu, popmūziku un Ziemeļeiropas koru mūziku. Rīgas A Cappella festivāla noslēguma koncertā 23. oktobrī Rīgas Reformātu baznīcā uzstāsies koris Kamēr… ar diriģentu Jāni Liepiņu.

ĒRĢEĻU SOLOKONCERTS

Svētdien, 23. oktobrī, klausītājiem būs iespēja koncertzāles Cēsis lielajā zālē pirmo reizi dzirdēt skanam ērģeles. Koncertā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna (attēlā) atskaņos baroka klasiķa Johana Sebastiāna Baha un amerikāņu komponista Filipa Glāsa ērģeļdarbus. Pērn Vācijā klajā nāca Ivetas Apkalnas ieraksts Bach. Apkalna. Glass, kurā ieskaņoti minēto komponistu darbi. Koncertā Cēsīs varēs dzirdēt šā dubultalbuma esenci. Jāatgādina, ka Iveta Apkalna ar izcilību absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, turpinājusi klavierspēles studijas Londonas Mūzikas un drāmas augstskolā. Ar koncertiem uzstājusies slavenākajās Eiropas un Ziemeļamerikas katedrālēs, baznīcās un koncertzālēs, piedalījusies vadošajos mūzikas festivālos un saņēmusi mūzikas balvas un uzvaras nozīmīgos ērģeļmūzikas konkursos. Kļuvis zināms, ka Iveta Apkalna būs arī jaunās Hamburgas koncertzāles - Elbas Filharmonijas - galvenā ērģelniece un ar filharmonijas orķestri atklās šo sen loloto koncertzāli 2017. gada sākumā.

FONOKLUBAM DZIMENĪTE

Divu dienu garumā, 21. un 22. oktobrī, Cēsu Fonoklubs svinīgā gaisotnē atzīmēs savu astoto dzimšanas dienu, piedāvājot bezmaksas koncertus. Piektdienas vakara programma ir veidota kluba vērienīgākā vasaras pasākuma Fono Cēsis atskaņās, kluba apmeklētājiem piedāvājot bezmaksas koncertu ar grupu Linga un dejām no dīdžeja Arta Dvarionas. Savukārt sestdien uz skatuves kāps apvienība Triānas parks, kas Fonoklubā pēdējoreiz viesojās koncertturnejas Fuck The World Tour ietvaros 2015. gada pavasarī. Par ballīti pēc triāņu uzstāšanās gādās Fono dīdžeju komanda vismaz sešu cilvēku sastāvā. «Dzimšanas diena mums ir laiks, kad atskatāmies uz pagājušajā sezonā paveikto, jo aiz muguras atstāts saspringtais vasaras grafiks. Par gada skaļāko pasākumu mums kļuva bezmaksas festivāls Fono Cēsis, kas atveda iespaidīgu apmeklētāju pūli un virkni ļoti kvalitatīvu mākslinieku ar britu folkroka zvaigzni Frenku Tērneru priekšgalā. Taču, manuprāt, aizvadītā gada lielākais pārsteigums tomēr bija Igaunijas supergrupas Ewert And The Two Dragons viesošanās teju vai privātā koncertā Fonokluba nelielajās telpās, pierādot, ka lieliem māksliniekiem ne vienmēr vajag lielas skatuves, lai sarīkotu iespaidīgu uzstāšanos,» tā vērtē Fonokluba programmas direktors Marts Sildniks.

IZGLĪTOJOŠA SESTDIENA

Sestdien, 22. oktobrī, Kalnciema kvartālā bagātīgā tirdziņa laikā norisināsies animācijas filmu darbnīca, bet Koka arhitektūras centrā notiks meistarklase

Par kokiem. Kā tie aug?. Animācijas filmu darbnīcā būs iespēja apgūt animācijas filmiņu veidošanas prasmes, un šādas filmiņas būs pilnībā bērnu pašu veidots stāsts, kura tehniskie atbalstītāji un mentori būs bērnu radoši attīstošās studijas Anneles pļavas pedagogi. Galarezultātu bērni varēs redzēt Kalnciema kvartāla Facebook lapā. Savukārt Annas koku skolas darbnīcā kopā ar Oskaru Krišānu nodarbībā būs iespēja iedziļināties tajā, kā un kāpēc koki aug. Interesants stāstījums mīsies ar uzdevumiem un iespējām pašiem vērot un izzināt koku nozīmi, uzbūvi un fizioloģiju ikvienam saprotamā valodā. Šī darbnīca paredzēta visiem, sākot no sešu gadu vecuma, kam interesē daba un tas, kā mums ar to veselīgi sadzīvot.