Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Izklaide

23.augusta jubilāre: bijusī Rīgas domes deputāte Sarmīte Pīka

SARMĪTE PĪKA: «Visas lielās vēlmes, kas man dzīvē bijušas, esmu piepildījusi, savus mērķus esmu realizējusi, neviens manā vietā neko nav darījis, tāpēc sev varu novēlēt ieraudzīt jaunus apvāršņus. Un, protams, arī sasniegt tos.» © Privāts arhīvs

«Es esmu svinētāja, visi pieradināti pie tā. Ir bijis, ka draugiem saku, ka neko nesvinēšu, bet viņi man saka: «Vari nesvinēt, bet mēs būsim!»,» smejas šīs dienas gaviļniece Sarmīte Pīka (57).

Šodien draugu ballītes nebūs, tomēr tā tiks rīkota nedēļas nogalē.

Bijusī Rīgas domes deputāte Sarmīte Pīka atzīst, ka svinēšanas plānos šogad korekcijas ievieš fakts, ka dzimšanas diena iekrīt darbdienā, tomēr šī īpašā diena tiks atzīmēta - kāds ģimenes draugs, kuram tieši 23. augustā ir vārdadiena, Sarmīti un viņas vīru Rihardu uzaicinājis uz restorānu, lai kopā nosvinētu abas jubilejas.

Gaviļniece stāsta, ka parasti draugi jau laikus zvana un vaicā: «Kas notiek Molotova Ribentropa pakta dienā?», jo diemžēl daudziem šī diena asociējas ar ne pārāk patīkamu faktu. «Mana dzimšanas diena parasti bijusi kā vasaras noslēgums, kad bērni izklīst pa skolām un darbiem, arī draugiem tās ir atvadas no vasaras. Šogad draugiem dārza svētkus esmu apņēmusies sarīkot nākamajā sestdienā,» stāsta Sarmīte Pīka. Ja arī līšot lietus, ballīte vienalga notikšot ārā, jo «tās tomēr ir atvadas vasarai». No Pīku trim atvasēm klāt būs abi jaunākie bērni Elīna un Rihards, jo vecākajai meitai Alisei, kas strādā Londonā, Latvijas vēstniecībā Lielbritānijā, nav izdevies dabūt garāku atvaļinājumu. «Visi jau lieli, visiem ap 30 - kam vairāk, kam mazāk. Dēls septiņus gadus bija Pekinā, pabeidza studijas, nu ir atgriezies, strādā, galvu nepaceļot, bet garā prombūtne ir pabeigta. Nu jau varam sākt gaidīt mazbērnus, jo bērniem visu laiku studijas bija prioritāte numur viens.»

Jau vairākus gadus Sarmīte Pīka ir prom no politikas un jūtas labi, ērti un komfortabli, jo pati ir savas dzīves noteicēja. «Politikas periods manā dzīvē, izskatās, ir palicis aiz muguras, pabeigts. Protams, ja politikā esi bijis iesaistīts, grūti krasi norobežoties, protams, es sekoju līdzi valstī notiekošajam un cenšos uz visu skatīties pragmatiski, bet reizēm jau arī emocijas uzbango,» atzīst bijusī politiķe. Šobrīd viņas prioritāte ir ģimene, palīdzēšana bērniem un dažādi sabiedriskie pienākumi. «Visu laiku un vienmēr nav jāsludina politiski lozungi un jāmetas cīņā par kaut ko, cilvēks patiesi gandarīts un laimīgs var justies, esot kopā ar saviem mīļajiem sevis izveidotajos apstākļos, mājā un dārzā. To, ko mēs ar vīru esam vēlējušies, lielā mērā esam arī īstenojuši, tagad var atskatīties, atvilkt elpu un papriecāties. 57 gadi ir tāds dīvains vecums. Tas vecums jau galvā neiestājas, varbūt fiziski neesmu tik ņipra kā 20 gados, bet manā galvā viss ir kā jaunībā. Šis ir laiks, kad bērni jau palaisti dzīvē, bet mazbērnu vēl nav, tomēr darba ir daudz, pat tik daudz, ka jāsāk mazliet piebremzēt,» saka Sarmīte Pīka.

Ne tikai viņas dzimšanas diena iekrīt Latvijai tik būtiskā datumā, īsi pirms tās - 21. augustā - 1991. gadā de facto tika atjaunota Latvijas Republikas neatkarība, tāpēc šis ir tas laiks, kad nākas vairāk domāt par lielajiem jautājumiem un norisēm. «Man reizēm šķiet, ka latvieši mazliet iegrimuši negatīvismā, neredz to, ka 25 gadu laikā valsts ir būtiski sakārtota. Vajag novērtēt daudzas lietas, kas šobrīd šķiet pašas par sevi saprotamas, bet, atceroties sava mūža pirmo pusi, vismaz es par to varēju tikai sapņot. Nez kāpēc mēs visu laiku vēlamies savu dzīves labklājību salīdzināt ar pasaules bagātākajām valstīm, uz to mums tiešām jātiecas, bet tiem, kam bijusi iespēja paceļot pa pasauli, ir redzējuši, ka lielākā daļa, uzsveru - lielākā daļa pasaules iedzīvotāju dzīvo daudz sliktāk nekā latvieši. Mums tiešām ir daudz sasniegumu, kas ir apbrīnas vērti, un to vairāk vajadzētu uzsvērt.».