Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Gundega Dūduma tirgo veiksmes gleznas

Gundega Dūduma izstādes atklāšanā bija tērpusies elegantā kleitā, ko darinājusi dizainere Dace Krieviņa-Bahmane © F64

Nesen dāmu modes salonā «Madam Bonbon» tika atklāta gleznotājas Gundegas Dūdumas personālizstāde «Oro Libre» jeb «Zelts par brīvu», uz kuru ieradās gan mākslinieces klienti no Krievijas, gan vietējās slavenības. Sarunā ar »Vakara Ziņām« Gundega Dūduma atklāja, ka viņas gleznās dominē zelta krāsa, kas ir bagātības, veiksmes un labklājības simbols.

Runājot par savu jaunāko veikumu – gleznu izstādi –, Gundega Dūduma ir pārliecināta, ka viņas gleznas izstaro saules gaismu, zeltu, pozitīvu enerģiju. «Man pašai ļoti patīk zelts. Arī pēc fenšui likumiem mājās ir jābūt priekšmetiem vai lietām, vai pat istabas sienai no zelta, kas vairo pozitīvo enerģiju. Manai paziņai, kas savas mājas koridorā nokrāsoja zelta griestus, varbūt tā, protams, ir sakritība vai mistika, bet viņai ļoti labi klājas. Zelts piesaista naudu, laimi un mīlestību,» savu pievēršanos zeltam pamato māksliniece.

Savus mākslas darbus Dūduma rada tikai pozitīvā noskaņojumā. Ja garastāvoklis ir bēdīgs, tad pie molberta nav, ko darīt. «Kopš 30 gadu vecuma sajutu, ka nevaru tikai dzīvot, strādāt un audzināt bērnus, bet man arī jāpalīdz rast jēgu un vairot prieku citiem. Tādēļ esmu bezgala pateicīga Visumam, ka man ir dota iespēja šādi izpausties un gleznot. Ar savām gleznām cilvēkiem gribu dot savu mīlestību pret dzīvi, visu to labāko, kas man ir,» viņa skaidro.

Gleznās atveidotās sievietes ir pašpietiekamas. Zīmīgi, ka Gundega attēlo pati sevi. Pat tumsnējās sievietes ar sprogainajiem matiem ir pati Gundega. «Visās gleznās redzams, ka sieviete bauda un dzīvi tver viegli. Pat tad, ja notiek kas slikts, nevajag uzcepties līdz ārprātam un vairot šo negatīvismu. Reizēm dzīvi un lietas vajag pieņemt tādas, kādas tās ir, un viss. Ja arī ir slikti, jāturpina iet paceltu galvu. Bieži vien, ja sievietei ir slikti, pietiek ieiet dušā, izmazgāt matus, uzkrāsoties, uzvilkt tīras drēbes, uzlikt auskarus un gredzenus un iet tālāk paceltu galvu, smaidot. Es tā daru visu laiku. Iespējams, ka tas nav tipiski latviešu sievietēm, bet katru dienu es pasaku paldies Dievam, ka esmu tik skaista. Es skatos spogulī un iesaucos: «Ak, Dievs, Dūduma, cik tu esi skaista!» Skaistais un neglītais ir ļoti relatīvs jēdziens. Kā savulaik Ainārs Šlesers teica: «Skaistums nāk no iekšām!»,» atklāj māksliniece.