Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

28.jūnija jubilāre: Mārupes kultūras nama direktore Ira Krauja-Dūduma

SIEVIŠĶĪGAS LAIMĪTES NOVĒLIET. «Kad bērni aiziet savā dzīvē, tad mēs, sievietes zināmā vecumā, iegūstam tādu foršu brīvību un neatkarību,» saka dziedātāja un mūziķes Rūtas Dūdumas mamma Ira Krauja-Dūduma. «Būtībā man viss ir, darba pietiek, man ir kolosāli kolēģi, es jūtos mīlēta un lolota, varbūt tikai tādas sievišķīgas laimītes vēl novēliet...» © Privāts arhīvs

«Kādā intervijā mums ar Rūtu jautāja, kas ir mīlestība, uz ko mana meita atbildēja, ka tā ir runāšana, sarunāšanās. Un es pēkšņi apjautu, ka mēs, cilvēki, tiešām savā starpā vairs nerunājam, tikai sūtām mesidžus un liekam feisbukā bildes. Jā, mīļie, ir jārunājas savā starpā, lai ir dzīvais dialogs,» aicina dziedātāja, Mārupes kultūras nama direktore un novada domes deputāte Ira Krauja-Dūduma. Viņu šodien suminām dzimšanas dienā!

Jubilāre nav devusies vasaras atvaļinājumā un šodien būs savā darba vietā, kur jau no pulksten desmitiem viņa, kā pati saka, pieņems visus savus mārupiešus. «Īstenībā man ļoti patīk vārda un dzimšanas dienas, jo tad nāk apsveicēji, aktīvi darbojas feisbuks, piezvana un apsveic arī tādi, kuri sen nav rādījušies. Emocionāli tā ir kolosāla diena,» priecīgi saka šodienas jubilāre. Viņa ar patīkamu satraukumu gaida arī vakaru, kad par dzimšanas dienas pārsteigumu būs parūpējusies viņas meita, pazīstamā dziedātāja Rūta Dūduma. «Es viņai svētkos vienmēr gatavoju kādu pārsteigumu, viņa - man. Kaut kur šovakar mani vedīs, bet es nezinu, kur. Es tiešām ļoti pozitīvi izturos pret svētku reizēm un jau zinu, ka šī patiešām man būs īsta svētku diena!»

Ira Krauja-Dūduma stāsta, ka, līdzīgi kā daudziem mūziķiem, arī viņai vasara parasti paiet muzicējot - gan pilsētu svētkos, gan kāzās, gan dažādās ballēs. Taujāta, kur tuvākajā laikā plānota viņas uzstāšanās, dziedātāja, kurai ir sava dzīvā grupa Kraujas Band, uzskaita: 30. jūnijā izlaidumā Ogrē, 2. jūlijā - salidojumā Ungurmuižā, 3. jūlijā - labdarības lielkoncertā Uzcel savu baznīcu! Bauskas novada Bruknas muižā, 4. jūlijā - VIII Starptautiskā tautas deju festivāla-konkursa Sudmaliņas noslēguma ballē Jelgavā, 9. jūlijā - kāzās Mežotnes pilī. «Nu, tā apmēram,» viņa pasmaida, uzsverot, ka paralēli, protams, ir arī darbs Mārupes novada domē un kultūras namā. «Pagaidām vasarā man brīva ir tikai viena sestdiena - 13. augusts. Bet no 11. jūlija es paņemšu atvaļinājumu uz divām nedēļām - tajā laikā neko neplānoju, lai kopā ar mammīti, meitu un māsu varam kaut kur aizlaist,» dziedātāja padalās ar saviem šīs vasaras plāniem, atklājot, ka viņu nevilina ārzemju braucieni. «Uz ārzemēm braucu, ja tā vajag, bet vienmēr ar lielu piespiešanos. Tiklīdz iekāpju lidmašīnā, jau gribu mājās...» viņa vaļsirdīgi atzīstas. «Savā laikā - astoņdesmitajos gados - ar grupām Modo, Inversija un Tukums-3 esmu izbraukājusi visu Latviju, un šobrīd man ir ļoti interesanti visu atklāt atkal no jauna. Šajā pavasarī divas reizes ar labdarības projektiem biju muzicēt Medņevas pagastā - tie ir apmēram pieci kilometri no Krievijas robežas. Tad nu šajā vasarā aizvedīšu uz to pusi arī mammīti, izbrauksim mazliet pa Latgali.»

Ira Krauja-Dūduma, uzskaitot savus amata pienākumus, ar patiesu mīlestību piebilst, ka viņa ir arī laba mamma savai meitai. «Meitiņa sešos gados pabeigusi divas augstskolas - Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolu un Latvijas Mūzikas akadēmiju. Nav tā, ka tikai es viņu gribētu lielīt. Viņa tikko uz desmit nolika eksāmenu džeza vokālā, viņa dzied vokālajā grupā Framest, un es tiešām nezinu, pa kuru laiku viņa to visu dabū gatavu. Man tas ir noslēpums,» atzīst Rūtas mamma. «Viņas darba spējas var tikai apbrīnot, viņa tiešām ir malacis, un man ir liels prieks, ka savā mīlestībā un sirsnībā esmu izaudzinājusi tādu meitu!» dziedātāja patiesi var būt lepna.

Ko gaviļniecei šai svētku reizē novēlēt? «Es dzīvoju no ikdienas priekiem. Mums, latviešiem, vispār nav ko raudāt - ir tikai jādzīvo nost! Tāpēc - ko man novēlēt? Veselību, veselību un vēlreiz naudu, kā mēs ar Rūtu parasti sakām.» .