Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Izklaide

LTV un Aminata atdzīvina interesi par Eirovīziju

VEIKSMES STĀSTS. Šogad Supernovu uz saviem pleciem būtībā izvilka talantīgā Aminata Savadogo. Vai viņas piemēram būs sekotāji? © F64

Pēc Latvijas pēdējo gadu neveiksmēm starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā virmoja dažādas nākotnes idejas, no kurām pati skaļākā bija atteikties no dalības šajā pasākumā, līdz mums pieņemas prātā tādi izpildītāji, kuri spēj godam pārstāvēt valsti šajā konkursā un vismaz tikt līdz finālam.

Kad pirmais kārtējā zaudējuma rūgtums bija noskrējis, Latvijas Televīzijas (LTV) darba grupa sēdās pie galda, lai izprātotu, ko īsti ar to Eirovīziju iesākt. Izprātoja, ka šoreiz nacionālā atlase tiks rīkota ar konkursa Supernova karogu, – jāatzīst, ka diezgan muļķīgs lēmums, jo turzas saturs no nosaukuma jau nemainās. Taču uzvarētājus netiesā, un šis jaunais Supernovas formāts beidzot nesa augļus: 60. starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Latvijas pārstāve Aminata Savadogo ar pašas sacerēto dziesmu Love Injected izcīnīja sesto vietu, kas ir ceturtais labākais rezultāts, kāds Latvijai jebkad bijis. Pirms konkursa Aminatas mīlestības injicēšanai netika prognozēta tikšana pat finālā, kad viņa nodemonstrēja savas vokālās dotības, prognozētāji jau atmaiga, bet pirms paša fināla, vismaz pēc bukmeikeru domām, mūsējai vajadzēja būt septītajai. Sanāca pat augstāk un apsteigt Igauniju. Perfekti – līdz šim tikai trīsreiz Latvija bijusi augstāk: kā zināms, Marija Naumova ar savu dziesmu I Wanna 2002. gadā uzvarēja, 2000. gadā Prāta vētrai ar My Star bija trešā vieta, bet 2005. gadā Valters ar Kažu un dziesmu The War Is Not Over palika piektie. Tas arī viss, pārējās Latvijas vietas ir tālu aiz Top 10, bet pēdējos sešos gados vispār nebija izdevies pārvarēt pat pusfināla barjeru. 23 gadus vecā meitene parādīja labāko, uz ko spējīga, tāpēc arī pēc atgriešanās no konkursa tika vismaz morālā ziņā nēsāta teju uz rokām. Tālākais ceļš gan būs grūtāks: lai gan Aminatas debijas albums Love Injected ir perfekts, viņas dziesmas mūsu radiostacijas nespēlē – vai nu traucē angļu mēle, vai neformāts, bet bez esamības šajā apritē tālāk tikt ir grūti. Savukārt ar Supernovu viss ir kārtībā – 2016. gada konkursam ir iesniegtas 120 dziesmas un pieteikušies 88 izpildītāji, kas ir vairāk nekā jebkad šī nacionālā pasākuma vēsturē. «Jau izsludinot pieteikšanos jaunajai sezonai, izjutām daudz lielāku interesi par dalību Supernovā nekā pērn. Tas rezultējies arī iesniegto kompozīciju skaitā – šogad ir iesniegtas par 20% vairāk dziesmu. Jaunajai sezonai pieteikušies daudz vairāk plašākai sabiedrībai zināmi un līdz šim jau sevi pierādījuši mākslinieki, un, kopumā vērtējot saņemto pieteikumu skaitu, prognozējams, ka šoreiz sacensība būs vēl sīvāka nekā pagājušajā gadā,» atzina projekta vadītāja Ilze Jansone.

Ņemot vērā pagājušās sezonas veiksmīgo norisi, šogad konkursa formāts saglabāts un dziesmas un izpildītājus tiešraidēs vērtēs gan LTV veidota žūrija, gan skatītāji. Dziesmu atlases procesā kā konsultanti tiks piesaistīti arī ārzemju eksperti.