Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide

Paškevičs: Būtu bēdīgi, ja latvieši aizmirstu par džezu

© f64

«Tieši tas latviešiem būtu jāsaprot, ka ir jādomā plašāk, ne tik mietpilsoniski,» saka mūziķis Deniss Paškevičs. Rīt un parīt Rīgā notiks latviešu saksofonista Denisa Paškeviča un dāņu ģitārista Kristiana Franka jaunā albuma Close prezentācijas koncerti.

Šis ir jau otrais disks, ko klajā laidis duets Paškevičs/Franks, arī pirmais, tāpat kā šis, ierakstīts un publicēts Dānijā Gateway mūzikas leiblā. Pirmajā diskā piedalījās arī latviešu bundzinieks Artis Orubs un dāņu basists Klaus Kārsgārds, bet šoreiz abi gājuši soli tālāk – veidojuši dueta albumu. «Mēs abi esam komponisti, daudz rakstām mūziku un vienubrīd abi sākām rakstīt kompozīcijas tieši duetam. Apmēram gads pagāja, lai atšķirtu īstās dziesmas no neīstajām jeb tām, kas vienkārši nederēja šim albumam. Jā, atsijāšana nav viegla, ir grūti atteikties, bet tas jau ierasts, ka aiz studijas sienām paliek daudz mūzikas, kas nav aktuāla konkrētam projektam,» stāsta Deniss Paškevičs.

Mūziķis uzskata, ka duetu albumu Close vislabāk raksturo tā nosaukums. «Mūsu ideja bija par tuvumu. Cilvēkam ar cilvēku, sabiedrību, zemi, valsti, kultūru, Dievu... Ar visām šīm lietām vienkopus. Mūzika ir meditatīva, mazliet skandināviska, bet ir arī brīvās improvizācijas momenti, kas piešķir krāsu. Albumā ir vieglas, varbūt pat naivas melodijas. Kāds mans draugs teica, ka mēs spēlējot moderno impresionismu,» smejot saka Deniss Paškevičs. Abu disku izdošanu Dānijas mūzikas izdevniecībā Paškevičs sauc par likumsakarīgu, jo Dānijā džezs vienmēr bijis populārs, un pēdējo desmit gadu laikā tieši Skandināvijā Deniss Paškevičs ir atradis savu auditoriju, noteikti lielāku nekā Latvijā.

Tomēr koncerti arī Latvijā esot loģiski, jo gribējies latviešiem atgādināt par jauna albuma esamību, turklāt abi ar Kristianu itin bieži te koncertējot, piedalījušies arī Rīgas ritmos, Saulkrastu džeza festivālā. «Būtu bēdīgi, ja latvieši aizmirstu, ka mūzikā ir arī žanrs džezs,» teic Deniss Paškevičs. Būtu arī bēdīgi, ja saksofonists muzikāli emigrētu uz Skandināviju, bet mūziķis vien nosaka, ka viss atkarīgs no pieprasījuma. «Visi taču zina situāciju, kāda ir mākslas atbalstīšanā Latvijā. Lai gan tieši šo projektu atbalstīja Kultūrkapitāla fonds.»

Jau kopš 2010. gada Deniss Paškevičs sadarbojas ar dāņu mūziķi Kristianu Franku un atzīst, ka tāda ir šīs jomas specifika – kopā saiet cilvēki, kuru muzikālā mentalitāte un domāšana saskan. Saksofonists daudz sadarbojies ar amerikāņiem, skandināviem, krieviem... «Tieši tas latviešiem būtu jāsaprot, ka ir jādomā plašāk, ne tik mietpilsoniski. Skatīties un redzēt tālāk un dziļāk, vispār – meklēt un attīstīties,» uzskata saksofonists.

Arī šī vasara pagājusi lielākoties ārpus Latvijas – kopā ar sievu Jolantu Gulbi-Paškeviču koncertējuši Norvēģijā un izdevies darbu apvienot ar atpūtu. Vienu mēnesi nodzīvojuši Spānijā. «Mums patīk ceļot, un to arī darām. Parasti pat koncerttūrēs cenšamies līdzi ņemt arī bērnus, pavisam noteikti jaunāko meitu Jasmīnu Antuaneti, bet lielie bērni skolas laikā nevar braukt līdzi, turklāt nu jau viņi ir tik lieli, ka ir pašiem savi plāni un gribēšana,» nosaka Deniss Paškevičs. Tā kā abiem netīk izmantot tūrisma firmu pakalpojumus, paši izvēlas galamērķi un paši arī rūpējas par ceļojuma loģistiku. «Esam bijuši daudz kur, nu jau esam izvēlīgi galamērķa ziņā. Mums patīk arhitektūra, patīk tikties ar vietējiem cilvēkiem, patīk izbaudīt vietējos ēdienus un dzērienus, vienkārši – parunāties par dzīvi. Šādi piedzīvojumi arī piešķir krāsu mūsu dzīvei».