© Foto: Valters Pelns

Liepājas luterāņu baznīcā atkal ieskanējušās ērģeles Hammond, kas ir klusējušas gandrīz 17 gadus. Pasaulē ir saglabājušies tikai trīs šādi instrumenti.

Kad 1934. gadā amerikāņu inženieris Lorenss Hamonds izgudroja elektromehāniskās ērģeles, viņš pat nenojauta, ka viņa izgudrojums kļūs superpopulārs visā pasaulē. Sākotnēji viņš plānoja, ka par šo mūzikas instrumentu interesēsies nelielas baznīcas, kurām nav iespēju uzstādīt lielas ērģeles. Taču laika gaitā Hammond ērģeles iemīļojuši džezmeņi un rokeri.

Foto: Valters Pelns

Lielākais Hammond popularitātes uzplaukums rokmūzikā bija 1960. gados, kad katrā sevi cienošā grupā noteikti bija šādas ērģeles.Turklāt šis instruments ne tikai skanēja kopējā kompozīcijā, bet bieži spēlēja arī galveno lomu. Ērģeļu solo dzirdami grupu “The Doors”, “Led Zeppelin”, “Deep Purple” kulta dziesmās.

Taču tas viss bija vēlāk, bet savu karjeru Hammond sāka tieši baznīcās. Interesantākais, ka 30. gados šis mūzikas instruments tika ražots arī Rīgā — Valsts elektrotehniskajā fabrikā (VEF). Pie ērģeļu dizaina strādājis arī leģendārais latviešu mākslinieks Ādolfs Irbīte, slaveno Rīgas radioaparātu Spīdola, Gauja, VEF un citu dizaina autors. Līdz šim līdzīgu instrumentu, kas ražoti pirms Otrā pasaules kara, pasaulē saglabājušies tikai trīs. Viens no tiem - Liepājā.

Foto: Valters Pelns

Liepājas Hammond - instruments ar interesantu vēsturi. 1937. gadā Liepājas luterāņu baznīcai tās uzdāvināja Kārlis Ulmanis. Kā to atzīst pieredzējušais ērģeļu restaurators no Nīderlandes Ganderts de Bo (Gandert de Boo), Rīgā ražotās ērģeles ir vecākas par citiem instrumentiem, uz kuriem parasti muzicē pasaulē, tāpēc tām ir īpaša vērtība.

Diemžēl ērģeles jau vairāk nekā 15 gadus nebija darba kārtībā, tādēļ 2021. gada nogalē mūzikas producente Antra Dreģe kopā ar ērģelnieku un jauno džeza mūziķu skolotāju Ati Andersonu iniciēja Liepājas Hammond atjaunošanas projektu. Pateicoties viņiem un Kultūras biedrības SPEKTRS palīdzībai, Liepājas Hammond atkal ieskanējās.

Foto: Valters Pelns

Galvenie restaurācijas darbi ir pabeigti, bet vēl jāparūpējas par instrumenta koka daļu restaurāciju, kā arī atbilstošām gaismas un skaņas iekārtām. Vienlaikus jārisina arī ērģeļtelpas siltuma problēma ziemā, kas ir svarīgi atjaunoto mehānismu uzturēšanai kārtībā.

Ērģeļu atgriešanās tiks svinīgi atzīmēta piektdien, 12. maijā, plkst. 19.00 Liepājas luterāņu baznīcā. Hammond veltītajā koncertā uzstāsies Atis Andersons (ērģeles), Santa Šillere (vokāls), Āris Ozols (ģitāra) un Andris Buiķis (sitamie instrumenti), kā arī īpašais viesis, ērģelnieks Bence Vašs (Bence Vas, Polija/Ungārija). Skanēs mūsdienu džeza un fusion mūzika.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv