Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Baltijas, Somijas, Nīderlandes uzņēmumiem būs pieejams jauns 40 miljonu liels finansējums no EIF

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Eiropas Investīciju fonds (EIF) un finanšu tehnoloģiju uzņēmums "SME Finance" parakstījuši garantijas līgumu "InvestEU" programmas ietvaros 40 miljonu eiro apmērā, lai mikrouzņēmumiem, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) Latvijā, Lietuvā, Somijā un Nīderlandē piešķirtu jaunu finansējuma aizdevumu līzinga vai faktoringa veidā, informē "SME Finance" pārstāvji.

"SME Finance" šī garantijas līguma ietvaros paplašinās aizdevumus MVU ar portfeļa garantijām līdz 80% no EIF, kas paredzēti ieguldījumiem inovāciju, ilgtspējas un digitalizācijas projektos.

Turklāt "SME Finance" nodrošinās mikrofinansējumu līdz pat 50 000 eiro apmērā, kas īpaši paredzēts mikrouzņēmumiem ar līdz 10 darbiniekiem un kuru gada ieņēmumi nepārsniedz divus miljonus eiro.

"SME Finance" vadītājs Latvijā Agris Indričevs norāda, ka šis līgums ar EIF ir nozīmīgs atbalsts MVU attīstībā. Līguma ietvaros "SME Finance" varēs saviem klientiem piedāvāt finansējumu ar ievērojami labākiem nosacījumiem, finansēšanas risinājumi aptver gan investīciju projektus, gan apgrozāmo kapitālu.

EIF mērķis ir risināt pastāvīgās problēmas saistībā ar finansējuma pieejamību, kas ir izaicinājums MVU. Saskaņā ar 2023.gada maija Eiropas Savienības (ES) ziņojumu Latvijā starp visām ES valstīm ir visaugstākā nepieciešamība pēc finansiāla aizdevuma - vien 28% no visiem MVU piesakās banku finansējumam. Piemēram, 31% MVU nepiesakās bankas finansējumam nepietiekamu iekšējo līdzekļu dēļ, 30% nepiesakās bez iemesla, bet 3%, jo pastāv liela banku noraidīšanas iespēja. Latvijā bankas noraida 19% no visiem MVU pieteikumiem, kamēr ES vidējais rādītājs ir 7%.

Indričevs skaidro, ka šo iemeslu dēļ mazāk nekā puse MVU Baltijas valstīs dod priekšroku banku pieejamam finansējumam, vairāk izmantojot citus finansējuma avotus, piemēram, privātos investorus. Tikai 16% Latvijas MVU atzīst, ka nav nekādu šķēršļu saņemt finansējumu, taču arī šis rādītājs ir zemākais ES.

Latvijā "SME Finance" darbojas kopš 2019.gada jūlija. Sākotnēji Latvijā strādāja Lietuvas "SME Finance" filiāle, taču 2022.gada janvārī tā tika likvidēta. 2021.gada novembrī Latvijā tika reģistrēta Lietuvas "SME Finance" piederošā kompānija SIA "SME Finance Latvia", liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas pamatkapitāls ir 2800 eiro.

"SME Finance" ir 2016.gadā dibināts finanšu tehnoloģiju uzņēmums, kas piedāvā biznesa finansēšanu maziem un vidējiem uzņēmumiem Baltijas valstīs un lielākos Eiropas Savienības reģionos.

Šobrīd "SME Finance" piedāvā faktoringu, līzingu, kredītlīniju, biznesa kredītus. Kopējais "SME Finance" aktīvo klientu skaits Latvijā šobrīd ir 350 juridiskās personas. Mazākais finansējums, kas izsniegts vienam klientam 2022.gadā ir 5000 eiro, bet lielākais - 1,05 miljoni eiro.