Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

G7 kritizē ASV tarifus un to ietekmi uz brīvo tirdzniecību

© Scanpix

G7 valstu finanšu ministru un Centrālo banku vadītāju sanāksmē Kanādā paustas bažas, ka ASV piemēroties tarifi sabiedrotajiem grauj brīvo tirdzniecību un uzticību globālajai ekonomikai, norādīts sanāksmes secinājumos.

Sanāksmē, kas no 31.maija līdz 2.jūnijam norisinājās Vistlerā, Kanādā, daudzi dalībnieki uzsvēra ASV vienpusējo tirdzniecības aktivitāšu negatīvo ietekmi un kritizēja Savienotās Valstis.

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V) pēc sanāksmes aģentūrai LETA uzsvēra, ka tas, kas notiek vienā pasaules reģionā, ietekmē citus reģionus un globālo ekonomikas izaugsmi kopumā, tāpēc svarīgi, lai ekonomiskās lielvaras savlaicīgi koordinētu to pozīcijas attiecībā uz izaicinājumiem un riskiem, kas varētu apdraudēt globālās ekonomikas attīstību.

"Šajā sanāksmē runājām par ienākumu nevienlīdzības samazināšanu, straujo tehnoloģiju attīstību un to ietekmi uz finanšu sektoru, kā arī par to, kādai būtu jābūt nodokļu sistēmai laikā, kad arvien vairāk darījumu notiek ar interneta starpniecību," pastāstīja Dombrovskis.

Viņš atzīmēja, ka starp riskiem skaidri parādās iespējamie tirdzniecības strīdi, kurus draud izraisīt ASV nostāja starptautiskās tirdzniecības jautājumos. "Situācija, kad tiek izmantots nacionālās drošības arguments, lai apietu starptautiskās tirdzniecības normas un uzliktu tarifus valstīm, kas ir bijušas ASV sabiedrotās gadu desmitiem, pati par sevi ir absurda. Tas arī ir skaidri pateikts sanāksmes secinājumos, kas sagatavoti G7 valstu līderu ievērībai," norādīja EK priekšsēdētāja vietnieks.

Ministri un banku vadītāji nolēma, ka šīs diskusijas būtu jāturpina G7 sanāksmē, kas notiks 8.jūnijā un 9.jūnijā Šarlvuā. Tur nepieciešamas pieņemt izšķirošus lēmumus ar mērķi atjaunot sadarbībā balstītas partnerības, lai stiprinātu brīvu, godīgu, paredzamu un abpusēji izdevīgu tirdzniecību, norādīts G7 valstu finanšu ministru un Centrālo banku vadītāju sanāksmes secinājumos.

Sanāksmes diskusiju centrā atradās ASV ekonomiskās politikas aktualitātes.

Jau vēstīts, ka piektdien stājās spēkā ASV muitas tarifi no Eiropas Savienības (ES), Kanādas un Meksikas importētajam tēraudam un alumīnijam.

Sanāksmē tika diskutēts arī par globālās ekonomikas izaugsmes tendencēm un riskiem, kas var ietekmēt ekonomiskās attīstības dinamiku, kā arī nevienlīdzības mazināšanu.

Ministri un banku vadītāji no jauna apliecināja apņemšanos palielināt globālās ekonomikas un finanšu institūciju efektivitāti, un secināja, ka lielākais izaicinājums, ar ko saskaras G7 ekonomikas, ir gādāt, lai visi cilvēki izjustu ekonomiskās izaugsmes rezultātus un varētu to sekmēt. Tika uzsvērta arī nepieciešamība iesaistīt grupas, kas bieži ir vāji pārstāvēts, piemēram sievietes, jomās, kas piedzīvo strauju attīstību, piemēram, zinātnē un tehnoloģiju attīstībā.

Sanāksmes dalībnieki arī apsprieda sabiedrības grupu spējas pielāgoties straujajām izmaiņām modernajā ekonomikā un tehnoloģiskajai attīstībai. Ministri un banku vadītāji norādīja, ka cilvēku apgādāšana ar nepieciešamajām prasmēm prasa lielāku koncentrēšanos uz izglītību ārpus tradicionālās izglītības sistēmas.

Sanāksmē tika izspēlēts arī scenārijs "dienai pēc" plaša kiberuzbrukuma finanšu sektoram. Ministri un banku vadītāji centās noteikt, kā šāds incidents varētu izplatīties globālajā finanšu sistēmā, un identificēja jomas, kurās G7 kiberekspertu grupa varētu palīdzēt ar koordinēšanu.

Ministri un banku vadītāji arī apsprieda virtuālo valūtu radītos izaicinājumus, sadarbību nodokļu politikā un citus jautājumus.