Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Irāna piemēros sankcijas vairākiem ASV uzņēmumiem

© Scanpix

Irāna piemēros sankcijas 15 ASV uzņēmumiem par atbalstu Izraēlai un "teroristiskām aktivitātēm", svētdien vēstīja valsts ziņu aģentūra IRNA.

Irānas lēmums ir vairāk simbolisks, jo šiem uzņēmumiem nav darījumu sakaru ar Irānu.

Tā acīmredzot ir reakcija uz ASV piektdien pieņemto lēmumu piemērot jaunas sankcijas vairākām ārvalstu firmām un privātpersonām par saistību ar ieroču programmām Irānā un Ziemeļkorejā.

Irānas sankcijas vēršas pret ASV firmām, kas piegādā ieročus un militāro aprīkojumu Izraēlai "izmantošanai pret palestīniešiem", ziņoja IRNA.

"Transakcijas ar šīm firmām ir aizliegtas, to līdzekļi tiks iesaldēti un to amatpersonas nevarēs iegūt vīzas," vēstīja aģentūra.

Sankcijas piemērotas uzņēmumiem "United Technologies", "ITT Corporation", "Magnum Research INC", "Military Armament Corporation" un "Bushmaster Firearms International".

Sarakstā iekļauta arī firma "Re/Max Real Estate" par "māju pirkšanu un pārdošanu apmetnēs okupētajās teritorijās" un vairākiem citiem uzņēmumiem.

2015.gada jūlijā pasaules lielvaras un Irāna panāca vienošanos par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu.

ASV prezidents Donalds Tramps ir vairākkārt kritizējis šo vienošanos, un Vašingtona pagājušajā mēnesī ieviesa jaunas sankcijas pret uzņēmumiem un privātpersonām, kas atbalsta Irānas ballistisko raķešu programmu un tās elitāro Revolucionāro gvardi.

ASV likumdevēji ir ierosinājuši likumprojektu, kas iekļautu Revolucionāro gvardi teroristu organizāciju sarakstā.