Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Pirms došanās uz Grieķiju aicina nodrošināties ar skaidru naudu

© F64

"Swedbank" aicina savus klientus pirms došanās uz Grieķiju nodrošināties ar skaidru naudu.

Jaunākā notikumu attīstība Grieķijā radījusi situāciju, ka Grieķijas iedzīvotāji vēlas no bankām izņemt savu naudu. Šī apstākļa dēļ Grieķijas bankomātos var kādu laiku nebūt pieejama skaidra nauda, informē "Swedbank".

Grieķijas veikalos "Swedbank" kartes turpina strādāt, kā ierasts, un strādātu pat tad, ja gadījumā Grieķija izlemtu pamest eirozonu. Tomēr pastāv risks, ka grieķu tirgotāji var ierobežot karšu pieņemšanu savos veikalos, bažīdamies, ka bankas varētu neizmaksāt tiem pienākošos finanšu līdzekļus, brīdina banka.

Tādēļ "Swedbank" aicina savus klientus pirms došanās uz Grieķiju nodrošināties ar skaidru naudu. Banka norāda, ka tūristiem ir ieteicams nodrošināties ar pietiekamu skaidras naudas daudzumu visam ceļojumam.

Kā ziņots, Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs paziņojis, ka jūlijā valstī tiks rīkots referendums par to, vai Grieķijai jāpieņem starptautisko kreditoru nosacījumi attiecībā uz finansiālo palīdzību. Sestdien par šo priekšlikumu ārkārtas sēdē balsos parlaments.

Televīzijas uzrunā Ciprs kritizējis stingros taupības pasākumus, ko pieprasa kreditori.

Tikmēr eirozonas finanšu ministri sestdien Briselē gatavojas apspriest iespējas pēdējā brīdī glābt Grieķiju no maksātnespējas.

Grieķijas sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par pēdējo 7,2 miljardus eiro lielo maksājumu, kas varētu tikt piešķirts Atēnām starptautiskās finansiālās palīdzības ietvaros, strupceļā atrodas jau piecus mēnešus, pusēm nespējot vienoties par vairākiem jautājumiem.

Grieķijai jūnija beigās jāatmaksā Starptautiskajam Valūtas fondam 1,6 miljardi eiro, bet jūlijā un augustā vēl 6,7 miljardi Eiropas Centrālajai bankai. Nesaņemot pēdējo aizdevuma maksājumu, Atēnām draud reālas maksātnespējas briesmas, kas valsts palikšanu eirozonā padarīs par faktiski neiespējamu.