Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Vācijā sācies citu ES valstu bezdarbnieku "bums"

© F64

Vācijā strauji pieaudzis to Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņu skaits, kas saņem bezdarbnieku pabalstus, otrdien vēsta laikraksts "Bild".

Austrumeiropas valstu un eiro krīzes skarto ES dienvidvalstu pilsoņu skaits, kuri saņem Vācijas pabalstus atbilstoši tā dēvētajai "Hartz IV" programmai, sasniedzis vēl nebijušus apmērus, raksta "Bild".

Aprīlī šādu ārvalstnieku skaits pirmo reizi pārsniedza 300 000, kas ir par 21,6% vairāk nekā gadu iepriekš, atsaucoties uz Federālās nodarbinātības pārvaldes (BfA) nepublicētiem datiem, vēsta laikraksts.

Kopumā bezdarbnieku pabalstus Vācijā saņem nepilni 4,5 miljoni cilvēku.

Laikraksts apkopojis datus par 14 ES dalībvalstu pilsoņiem. To vidū ir desmit Austrumeiropas valstu, kā arī Portugāles, Grieķijas, Itālijas un Spānijas pilsoņi. Starp viņiem vislielākais ir Vācijā bezdarbnieku pabalstus saņemošo itāļu skaits, kas sasniedz 66 458. Itāļiem, nedaudz atpaliekot, seko poļi, grieķi un bulgāri.

Likumdevējiem atgriežoties no vasaras atvaļinājuma, Vācija plāno padarīt stingrākus noteikumus viesstrādniekiem no citām ES dalībvalstīm, lai ierobežotu tā dēvēto pabalstu tūrismu.

Paredzēts pastiprināt sodus tiem, kas ļaunprātīgi izmanto Vācijas sociālo pabalstu sistēmu. Īpaši smagu pārkāpumu gadījumos paredzēta arī šādu ieceļotāju izraidīšana, liedzot tiem tiesības atgriezties.

Ieteikts arī ierobežot sākotnējo darba meklēšanas periodu ar sešiem mēnešiem, otrdien vēsta laikraksts "Frankfurter Allgemeine Zeitung".