Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ekonomists prognozē algu kāpumu Latvijā

© Publicitātes foto

Mazākas cenas un bezdarbs, lielākas algas un vispārēja ekonomikas izaugsme, tik optimistikas prognozes izsaka bankas “Luminor” ekonomists Pēteris Strautiņš.

Ekonomikas apskatā redzams, ka atalgojuma pieaugums naudas izteiksmē 2023. gadā visās trijās Baltijas valstīs bija divciparu skaitlis. Lietuvā atalgojums pieauga par 12,2%, Latvijā - par 11,9% un Igaunijā - par 11,4%. Igaunijas atalgojuma kāpumu 2023. gadā veicināja atalgojuma pieaugums sabiedriskajā sektorā, savukārt privātajā sektorā darba samaksas pieaugums saglabājās zemāks vājas ekonomikas dēļ. Latvijā un Lietuvā atalgojuma līmenis ir zemāks nekā Igaunijā, taču paredzams, ka tie tuvināsies, pateicoties spēcīgai ekonomiskai izaugsmei. Paredzams, ka atalgojuma pieaugums Igaunijā 2024. gadā būs 7 %, Latvijā - 7,8 % un Lietuvā - pat 8,6%. Šāda prognoze redzama “Luminor Latvia” šodien publicētajā Baltijas un pasaules ekonomikas apskatā.

Ekrānuzņēmums/Luminor

Paredzams, ka ekonomikas izaugsme Lietuvā 2024. gadā būs 2%, savukārt Latvijas izaugsme paātrināsies līdz 1,2%. Lai arī Igaunijā gada otrajā pusē sagaidāma izaugsme, bāzes efekta dēļ IKP šogad būs par 1% zemāks nekā 2023. gadā. Igaunijas un Latvijas ekonomikas piedzīvos spēcīgāku izaugsmi 2025. gadā 3% un 3,3% apmērā, savukārt Lietuva - izaugsmi 1,8 % apmērā.

Tāpat ekonomists norāda, ka inflācijas līmeņi ir stabilizējušies. Latvijā un Lietuvā tie ir zemāki nekā eirozonā. Februārī Latvijas gada inflācija bija 0,4%, savukārt Lietuvā 0,7%. Vienlaikus inflācija Igaunijā sasniedz 4,2% dažādu administratīvu lēmumu dēļ, tostarp dēļ PVN palielināšanas no 20% uz 22%. 2023. gada rādītājs izskatās augsts, un tas ir saistīts ar 2022. gada bāzes efektu. Energoresursu un pārtikas cenas pasaulē spēcīgi ietekmē inflācijas likmes Baltijā, un, ņemot vērā nesen piedzīvoto augsto izmaksu pārnesi uz cenām, pašlaik inflācija ir zemāka nekā eirozonā. Preču cenas krīt, taču lēnās pielāgošanās un pieaugošā atalgojuma dēļ pakalpojumu cenas pieaug.

Cenu līmenis 2024. gadā Latvijā un Lietuvā varētu samazināties par 0,2% , bet Igaunijā pieaugt par 3%, kas ir galvenokārt saistīts ar administratīviem lēmumiem. Latvijā un Igaunijā 2025. gadā inflācijas līmenis būs mērens - attiecīgi 0,7% un 1%. “Inflācija jau faktiski ir beigusies” - secina Strautiņš.

Nodarbinātības līmenis pēdējo gadu laikā ir bijis stabils. Bezdarba līmenis 2023. gadā Igaunijā saglabājās 6,4% līmenī, Latvijā - 6,5% un Lietuvā - 7,2%. Luminor prognozē, ka bezdarba līmenis Latvijā 2024. gadā nokritīsies līdz 6,3 % un 2025. gadā līdz 5,7% saistībā ar stabili augošo ekonomiku un demogrāfisko situāciju.