Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

2 no 3 cilvēkiem nezina, cik maksā savas pensijas pārvaldniekam. Kā to noskaidrot?

© Ģirts Ozoliņš/MN

Kā liecina aptaujas dati, 67% Latvijas sabiedrības nezina, kāda ir viņu izvēlētā pensijas 2. līmeņa komisijas maksa, turklāt 43% nezina, kā to noskaidrot. Bankas Citadele meitasuzņēmuma CBL Asset Management eksperti skaidro, kā uzzināt, cik maksājam savas pensijas pārvaldniekam.

"Dažādiem pensiju plāniem komisijas maksas Latvijā var atšķirties no 0,08% līdz pat 1% no uzkrājuma apjoma gadā. Šī pozīcija tiešā veidā ietekmē pensijas apjomu - mazākas komisijas maksas sniedz iespēju veidot lielāku uzkrājumu, kas ilgākā termiņā var veidot vērā ņemamu starpību," skaidro CBL Asset Management valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis. "Vienlaikus, izvēloties, kuram privātajam pārvaldītājam uzticēt savu pensiju uzkrājumu, vērts pievērst uzmanību ne tikai komisijas maksai. Jāizvērtē arī līdzekļu pārvaldnieka profesionalitāte, pieredze un ieguldījumu ienesīguma vēsturiskie rezultāti, savukārt pakalpojuma izmaksām jābūt samērīgām pret saņemto rezultātu."

Dodies uz manapensija.lv

Tieši šī interneta vietne uzskatāma par sava veida Latvijas pensiju sistēmas ābeci, kurā iespējams uzzināt visu par savu uzkrājumu vecumdienām.

Lai noskaidrotu izvēlētā pensijas plāna izmaksas, dodies uz sadaļu "Pensiju 2. līmenis" un izvēlies "Aktuālie dati". Šajā sadaļā varēsi izpētīt visu piedāvāto pensiju plānu sasniegtos rezultātus dažādos laika nogriežņos, pensiju pārvaldnieku ziņojumus, kur atspoguļots, kādos finanšu aktīvos līdzekļi tiek ieguldīti, un citu svarīgu informāciju.

Salīdzini kopējo izmaksu koeficientu

Lai sāktu vērtēt komisiju apmēru, nepieciešams atvērt sava izvēlētā pensijas plāna sadaļu. Tālāk iespējams aplūkot katra pensijas plāna pamatinformāciju, tostarp automātiski aprēķinātu kopējo izdevumu koeficientu (KIK). Tas atspoguļo izvēlētā ieguldījumu plāna faktisko izdevumu (atlīdzība līdzekļu pārvaldītājam, līdzekļu turētājam un pārējie ieguldījumu plāna pārvaldes izdevumi) attiecību pret aktīvu vidējo vērtību pēdējā gada ietvaros.

Salīdzini pārvaldīšanas izmaksas

Katra plāna aprakstā pieejama arī atsevišķa sadaļa, kas konkrēti iezīmē pārvaldīšanas izmaksas. Tās veido pastāvīgā komisijas maksa, pārvaldīšanas komisija un turētājbankas komisija. Tāpat pensijas pārvaldnieks var piemērot mainīgās komisijas likmi, kas visbiežāk notiek atkarībā no sasniegtā ienesīguma. Šī sadaļa sniedz visaptverošu izmaksu uzskaitījumu, kas pamatā jāskatās, salīdzinot dažādu pensiju pārvaldnieku piedāvājumus.

Kuriem plāniem komisijas maksas būs mazākas?

Pēdējos gados komisiju apmēru samazina pasīvi pārvaldīto jeb tā saucamo indeksu plānu piedāvājumi. Pasīvi pārvaldītam ieguldījumu plānam nav nepieciešama regulāra profesionāļu klātbūtne plāna pārvaldīšanā - process ir automatizēts un ietver nelielu tiešo speciālistu iesaisti, līdz ar to šiem plāniem komisijas maksas var būt ievērojami mazākas.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par pensijas uzkrājumiem banka Citadele kopā ar pētījumu aģentūru Norstat veica 2024.gada janvārī, tiešsaistē aptaujājot 1008 iedzīvotājus vecumā no 18 - 74 gadu vecumam.