Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

CSP dati: Pērn rūpniecības produkcijas apjoms palielinājās par 0,8%

© Dmitrijs Suļžics / F64

Pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2021.gadu rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās palielinājās par 0,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Tostarp produkcijas apjoms apstrādes rūpniecībā pieauga par 2,6%, bet elektroenerģijas un gāzes apgāde saruka par 11,5% un ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde - par 0,7%.

No 22 apstrādes rūpniecības nozarēm 2022.gadā 14 nozares uzrādīja produkcijas izlaides kāpumu. Ievērojams apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma pieaugums, salīdzinot ar 2021.gadu, bija metālu ražošanā (2,9 reizes), dzērienu ražošanā - par 18,8% un farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā. Produkcijas izlaide palielinājās arī automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošanā - par 13,4% un elektrisko iekārtu ražošanā - par 8,5%.

Savukārt produkcijas apjoma kritumu uzrādīja citur neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana - par 12,3%, papīra un papīra izstrādājumu ražošana - par 9%, kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošana - par 5%.

Pērn decembrī, salīdzinot ar 2021.gada decembri, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 4,4%. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā - par 3,6%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 17,8% un elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 6,2%.

Salīdzinot ar 2021.gada decembri, lielākais ražošanas apjoma kritums bija poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā - par 39%, citur neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā - par 38%, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā - par 29% un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā - par 25,3%.

Tāpat ražošanas apjoma samazinājumu uzrādīja arī divas no trim pēc īpatsvara lielākās apstrādes rūpniecības nozares - pārtikas ražošana - par 4,5% un gatavo metālizstrādājumu ražošana, izņemot mašīnas un iekārtas - par 15%.

Savukārt ražošanas apjoms pieauga datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 44,4%, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā - par 24%, dzērienu ražošanā - par 21,1%, elektrisko iekārtu ražošanā - par 13,9% un koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā - par 3,3%.

Pērn decembrī, salīdzinot ar novembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 2,6%, tostarp apstrādes rūpniecībā - par 2,8%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē pieauga par 8,1% un ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde - par 4,1%.

Pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2021.gadu apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 18,2%. To ietekmēja kāpums vietējā tirgū par 21,6% un eksportā - par 16,5% (tai skaitā eirozonā - par 25%, ārpus eirozonas - par 10,2%).

Pagājušā gada decembrī, salīdzinot ar 2021.gada decembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 9,6%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 19,8% un eksportā - par 4,7% (no tā ārpus eirozonas - par 11,7%, bet eirozonā kritums par 3,9%).

Pērn decembrī, salīdzinot ar novembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem samazinājās par 1,3%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 1,8% un eksportā - par 1% (tai skaitā eirozonā - par 5,7%, bet ārpus eirozonas pieaugums par 3%).

Publicētie dati nākamajos mēnešos var tikt precizēti, ja tiks iegūta papildu informācija no uzņēmumiem.