Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Tiek paaugstināts medību un mežu apsaimniekošanas nodevu apmērs

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Valdība otrdien apstiprināja noteikumu projekts, kas paredz palielināt valsts meža nodevu likmes par mežsaimnieciskām un medību darbībām.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas sagatavotajā noteikumu projektā, valsts nodevu apmēri par darbībām, kas saistītas ar medībām, nav mainīti kopš 2004.gada, bet par mežsaimnieciskām darbībām - kopš 2007.gada.

Ministrijā skaidro, ka par tām mežsaimnieciskajām darbībām, kuras meža apsaimniekošanas procesā ir vēlamas un nepieciešamas, valsts nodevas apmērs par apliecinājuma izsniegšanu sanitārajā cirtē, kopšanas cirtē jaunaudzēs un rekonstruktīvajā cirtē nav būtiski palielināts, bet noapaļots līdz veseliem eiro.

Arī mežaudžu sanitārā stāvokļa uzlabošanai, neproduktīvu mežaudžu nomaiņai un kvalitatīva reproduktīvā materiāla izmantošanai meža apsaimniekošanas procesā valsts nodevas likme ir noapaļota līdz veseliem eiro.

Savukārt tā kā plašākai vienlaidu cirsmai ir lielāka ietekme uz meža vidi, par apliecinājumu lielākai cirsmai paredzēta lielāka valsts nodeva, un, lai būtiski nepalielinātu izdevumus tiem meža īpašniekiem, kas nenodarbojas ar saimniecisko darbību, bet iegūst kokmateriālus savām vajadzībām, par apliecinājumu mazākai cirsmai paredzēta mazāka valsts nodeva.

Savukārt, lai veicinātu vietējā meža reproduktīvā materiāla izmantošanu, valsts nodeva par atļaujas izsniegšanu meža reproduktīvā materiāla ievešanai paredzēta 50 eiro apmērā.

Vienlaikus valsts nodeva par mednieka eksāmenu teorijā un par medību vadītāja eksāmenu noteikta 35 eiro apmērā, par mednieka eksāmenu šaušanā - 25,00 eiro, par mednieka apliecību un medību vadītāja apliecību izsniegšanu - 20 eiro un par mednieka sezonas kartes izsniegšanu - 30 eiro apmērā.

Tāpat proporcionāli valsts nodevas likmes izmaiņām par mednieka sezonas kartes izsniegšanu mainīta arī valsts nodevas likme personām, kurām piemēro atvieglojumus - vecuma un izdienas pensionāriem, personām ar pirmās, otrās vai trešās invaliditātes grupu, valsts akreditēto augstākās izglītības iestāžu pilnu laiku studējošajiem, personām no 16 līdz 18 gadiem un daudzbērnu ģimenēm paredzēta nodeva par mednieku sezonas kartes izsniegšanu 15 eiro apmērā.

Savukārt, valsts nodeva ārzemnieka medību atļaujas izsniegšanai paredzēta 30 eiro apmērā.

Vienlaikus, lai medību tiesību lietotāji pievērstu lielāku uzmanību medību saimniecības plānošanai un lai veicinātu par vienu gadu jaunāku aļņu un staltbriežu īpatņu un govju medības, kā arī lai regulētu buļļu medības, valsts nodevas likme noteikta atšķirīga pa medījamo dzīvnieku sugām, pēc vecuma un dzimuma.

Savukārt medību atļaujas netiek izsniegtas par nelimitēti medījamo dzīvnieku sugām.

Līdz ar grozījumu izdarīšanu Ministru kabineta noteikumos arī stirnas un meža cūkas ir noteiktas kā nelimitēti medījamu dzīvnieku sugas un to medīšanai vairs nebūs nepieciešama medību atļauja.