Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

FM: Ofšoru kompānijām ir grūti tikt pie "Altum" atbalsta

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Ārzonās reģistrētiem uzņēmumiem jeb ofšoru kompānijām ir grūti tikt pie "Attīstības finanšu institūcijas Altum" atbalsta ārkārtējās situācijas laikā, norādīja Finanšu ministrijā (FM).

Interneta izdevums "Business Insider" šonedēļ vēstīja, ka Dānija un Polija atsakās dot ārzonās reģistrētiem uzņēmumiem pieeju finansiālai palīdzībai no savām Covid-19 finansiālās glābšanas paketēm.

Lūgta komentēt Latvijas pozīciju, sniedzot atbalstu uzņēmumiem ārkārtējās situācijas laikā, FM atzina, ka viens no valsts atbalsta veidiem tiek sniegts ar "Altum" programmām, kurās nav noteikti ierobežojumi ofšoru kompānijām, tomēr tām ir problemātiski pretendēt uz šo atbalstu.

"Visiem "Altum" finansējuma pretendentiem vienmēr tiek veikta skrupuloza pārbaude, tai skaitā nodokļu nomaksas disciplīna, uzņēmumu naudas izcelsme, informācija par uzņēmuma dalībniekiem un patiesā labuma guvējiem, atbilstība noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas regulējuma prasībām utt. Lai arī Ministru kabineta noteikumi, kas regulē "Altum" programmu īstenošanu, tajos nav noteikti ierobežojumi attiecībā uz ofšoriem, tomēr praksē šādiem uzņēmumiem lielākoties ir problemātiski iegūt pozitīvu vērtējumu naudas izcelsmes pārbaudē, patiesā labuma guvēju un citās ar pret naudas atmazgāšanas prasībām saistītās kontrolēs," informēja ministrijā.

Savukārt attiecībā uz dīkstāves pabalstu izmaksu FM norādīja, ka atbalsta pasākumus var saņemt tie nodokļu maksātāji, kuri līdz šim ir bijušu godprātīgi un atbildīgi saistību izpildē pret valsti. Tajā paša laikā FM uzsvēram ka tikai Latvijas nodokļu rezidenti var pieteikties dīkstāves pabalstam.

Jau ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13.marta līdz 12.maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm. Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.