Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Restorātori vēlas, lai Latvijā ieplūst ārvalstu pavāri un virtuves darbinieki

© Ilustratīvs attēls

Darbaspēka trūkuma mazināšanai ēdināšanas pakalpojumu jomā, Latvijas Restorānu biedrība (LRB) paudusi aicinājumu Ekonomikas ministrijai (EM) un atbildīgajai Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Nodarbinātības apakškomisijai veikt izmaiņas ārvalstu darbaspēka regulējumā.

Kā norādīja biedrībā, restorānu nozarē jau ilgstoši trūkst vairāk nekā 3000 darbinieku, kas nopietni apdraud restorānu pastāvēšanu un nozares konkurētspēju.

Atbilstoši Latvijas Darba devēju konfederācijas aplēsēm 2016.gadā vien no Latvijas aizbraukuši vairāk nekā 12 000 cilvēku darbaspējīgā vecumā. Savukārt LRB aprēķini liecina, ka Latvija pēdējo desmit gadu laikā zaudējusi aptuveni 170 000 cilvēku darbaspējīgā vecumā. Tomēr biedrības ieskatā valsts joprojām nav radījusi mehānismu, kā kompensēt darbaspēka trūkumu, kas ir viens no galvenajiem ekonomisko attīstību bremzējošiem faktoriem.

LRB uzsvēra, ka restorānu nozares saglabāšanai Latvijā, nepieciešams steidzami veikt būtiskus uzlabojumus darbaspēka pieejamības veicināšanai un administratīvā sloga samazināšanai, piemēram, iekļaut EM izveidotajā sarakstā arī tādus speciālistus kā pavārs un virtuves darbinieks, kā arī mazināt birokrātisko slogu ārvalstu darbinieku piesaistei. Tāpat biedrības ieskatā nepieciešams atcelt ierobežojumu ārvalstu studentiem strādāt 20 stundas nedēļā, kā arī samazināt minimālo algu ārvalstu darbiniekiem līdz nozares vidējai algai.

LRB prezidents Jānis Jenzis sacīja, ka pašlaik EM izveidotajā speciālistu sarakstā, kuru piesaistei no ārvalstīm iecerēts piemērot atvieglojumus, iekļautas tikai augsti kvalificētas profesijas, piemēram, inženieri, programmētāji un vadītāji. "Šāda pieeja neatbilst Latvijas aktuālajai ekonomiskajai situācijai, jo vislielākais darbinieku trūkums ir vērojams tieši pakalpojumu jomā, bet jo īpaši viesmīlības un restorānu nozarē. Turklāt no valsts visvairāk aizbraukuši un turpina aizbraukt tieši zemi kvalificētie cilvēki, kas vēl vairāk samazina potenciālo darbinieku skaitu. Tāpēc ārvalstu darbaspēka piesaiste ir nevis filozofisks, bet izdzīvošanas jautājums," uzsvēra Jenzis.

LRB dibināta 2017.gada nogalē, lai aizsargātu Latvijas restorānus un palielinātu to konkurētspēju. Biedrība uzsākusi sadarbību ar Valsts ieņēmumu dienestu, Finanšu un Ekonomikas ministrijām nozares sakārtošanai. LRB mērķu sasniegšanai izveidotas četras darba grupas, kuras strādā sekojošos virzienos - uzņēmējdarbības vides sakārtošana, cilvēkresursi, izejvielas un citi resursi, mārketings un tūristu piesaiste.