Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

''RB Rail'' valdes priekšsēdētāja: Padomes locekļi sēž uz diviem krēsliem un nemitīgi pretdarbojas

© F64

Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa uzņēmuma vadībā saskārusies ar atsevišķu kompānijas padomes locekļu un patieso labuma guvēju pretdarbību "Rail Baltica" projekta pamatnostādnēm, piektdien preses konferencē sacīja Rubesa.

"Atsevišķi "RB Rail" padomes locekļi pieņem lēmumus, sēžot uz diviem krēsliem. Viņi vienlaikus ir gan "Rail Baltica" projekta akcionāri, gan ieviesēji un potenciālie piegādātāji. Nepārtraukti nācās saskarties ar iejaukšanos no augšas gan iepirkumu procesos, gan "RB Rail" valdes locekļu atlases procesā," teica Rubesa.

Viņa norādīja, ka "RB Rail" padome pastāvīgi ir traucējusi valdei pieņemt efektīvus lēmumus. "Saprotu, ka "RB Rail" padomei uzņēmuma valde ir neērta izpildvara, jo nav pakļāvusies spiedienam un centusies nodrošināt efektīvu "Rail Baltica" projekta ieviešanu," stāstīja Rubesa.

Viņa gan nevēlējās nosaukt konkrētus "RB Rail" padomes locekļus, kuri izdarījuši spiedienu, taču, jautāta, vai pretdarbība nākusi no Lietuvas pārstāvjiem, Rubesa sacīja, ka "par tādiem secinājumiem var rūpīgi padomāt. Taču jāatceras, ka arī Igaunijas puse "Rail Baltica" projektu vēlas ieviest savādāk, nekā paredz sākotnēji starp trim valstīm panāktā vienošanās."

Rubesa norādīja, ka "RB Rail" valdes priekšsēdētājas amatu atstās tikai tad, ja par to vienbalsīgi nobalsos visi trīs akcionāri.

"RB Rail" vadītāja informēja, ka par ceturtdien, 1.februārī, notikušo akcionāru balsojumu tiks lemts nākamajā "RB Rail" padomes sēdē, kura paredzēta 22.martā.

Jautāta, vai viņa ir droša par Latvijas puses atbalstu padomes sēdē, Rubesa sacīja, ka "neviens ne par ko nav 100% pārliecināts, tomēr līdzšinējā darbā Latvijas puses atbalsts ir bijis noturīgs".

Jau ziņots, ka 1.februārī notikušajā "RB Rail" akcionāru sapulcē Igaunijas un Lietuvas akcionāri nobalsoja par Rubesas atstādināšanu, bet Latvijas pārstāvis, "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) vadītājs Andris Linužs balsojumā atturējās.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka lēmums attiecībā uz valdes priekšsēdētājas amatu vēl jāpieņem uzņēmuma padomei. Taujāts par akcionāru no pārējām Baltijas valstīm lēmumu, ministrs norādīja, ka Igaunijas un Lietuvas puses savus lēmumus skaidro ar neapmierinātību ar Rubesas darbu un citādāku redzējumu par uzņēmuma darbību.

Taujāts, vai Rubesas atstādināšanas gadījumā tiks meklēts jauns vadītājs, Augulis skaidroja, ka vadītāja atstādināšana ir precedents un šādā situācijā uzņēmumam būtu jālemj, vai to turpināt vadīt esošajiem trīs valdes locekļiem vai meklēt jaunu vadītāju.

Vaicāts, vai Latvijas pārstāvja izvēle balsojumā atturēties, nevis balsot "pret" varētu liecināt par pietiekoša atbalsta nesniegšanu Rubesai no mūsu pašu valsts puses, Augulis to stingri noliedza.

EDzL pārstāvji skaidroja, ka padome Rubesu nevar vienkārši atcelt no amata ar balsu vairākumu - ņemot vērā, ka "RB Rail" ir trīs valstu kopuzņēmums, valstīm ir jāvienojas par kādu kompromisu.

Rubesa par "RB Rail" valdes priekšsēdētāju tika iecelta 2015.gada oktobrī. Viņas pilnvaru termiņš beidzas 2018.gada oktobrī.

"RB Rail" akcionāri ir uzņēmumi "Lietuvos geležinkeliai", EDzL un "Rail Baltic Estonia".