Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latgalē bezdarbniekiem darbu jāmeklē trīsreiz ilgāk, nekā citur Latvijā

© Raitis Plauks/f64

Vidējais bezdarba ilgums Latgalē bezdarbniekiem ir 461 diena jeb 15 mēneši, bet citur Latvijā šis rādītājs ir trīs reizes mazāks - 147 dienas jeb pieci mēneši, šodien Saeimas Nodarbinātības apakškomisijas sēdē sacīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone.

Runājot par bezdarbnieka statistisko portretu Latgalē, Simsone teica, ka šie ir iedzīvotāji virs 50 gadiem, salīdzinoši ilgāku laiku bez darba un ar zemu izglītības līmeni.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka situācija Latgalē ir atšķirīga, piemēram, Daugavpilī bezdarba līmenis ir 7,6%, Vārkavas novadā - 7,2%, Ilūkstes novadā - 7,9%, bet Ciblas novadā - 23,7%, Zilupes novadā - 21,9% un Viļānu novadā - 20,5%. Kopumā Latgalē bezdarba līmenis oktobrī sasniedza 15,6%, bet Latvijā kopumā - 6,6%.

Latgalē salīdzinājumā ar pārējiem reģioniem ir lielāks īpatsvars bezdarbnieku, kuriem pēdējā nodarbošanās bija veikalu pārdevēji un palīgi, biroju, viesnīcu un citu telpu apkopēji, kā arī citur neklasificēti strādnieki.

Vienlaikus reģionā ir arī neaizpildītas darba vietas - 1078. Bezdarbnieku skaits uz vienu vakanci Latgalē ir 18, bet valstī kopumā - pieci. Lēnākā vakanču aizpilde Latgalē ir ārstu profesijās, līdzīga situācija ir arī ar elektroiekārtu mehāniķiem un atslēdzniekiem, smago kravas automašīnu ar piekabēm un autovilcienu vadītājiem, vidējās izglītības pedagogiem un citiem profesiju pārstāvjiem.

Apakškomisijas deputāti uzklausīja NVA, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Ekonomikas ministrijas sniegto informāciju, vienojoties pie šī jautājuma atgriezties pavasarī. Tāpat deputāti vēlētos piesaistīt šim jautājumam Valsts kontroli, lai saprastu par iespējamiem uzlabojumiem atbalsta pasākumu sniegšanā.