Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Slavenais pavārs Dreibants neapmierināts ar VID akciju "Prasiet čeku!"

© F64

4.lapa

Kopā VID ir sagatavojis apmēram 2000 bukletus un uzlīmes, kuru kopējās izmaksas nedaudz pārsniedz 1000 eiro. Tas nozīmē, ka vienam bukletam un uzlīmei iztērēti 50 centi, teica Cīrule, piebilstot, ka restorāniem nav jātērē savi līdzekļi, lai iesaistītos akcijā - bukleti un uzlīmes ikvienam komersantam ir brīvi pieejami LVRA. VID darbinieki pašu spēkiem bez papildus izmaksām veidoja šīs akcijas banerus un video, skaidrojot, kāpēc ir svarīgi restorānam un kafejnīcai maksāt nodokļus un klientam saņemt čeku.

"Šajā akcijā plakāti netika veidoti. Jebkurā gadījumā, ja restorāna pārstāvji uzskata, ka "Prasiet čeku!" bukleti un uzlīmes neiederas tā dizainā, neatbilst gaumei vai tiem vienkārši nav piemērotas vietas, šie materiāli nav jāizvieto vispār. Bukletos informācija ir sagatavota trīs valodās - latviešu, angļu un krievu. Kā jau minēju, tas ir brīvprātības princips, kas parāda konkrētā uzņēmuma īpašnieka vai vadītāja attieksmi," uzsvēra Cīrule.

Lūgta komentēt Dreibanta jautājumu par šīs kampaņas norises laiku, kad uzņēmējiem aktuāls ir arī kases aparātu sakārtošanas jautājums, Cīrule norādīja, ka čeku izsniegšana klientiem nekādā veidā nav saistīta ar kases aparātu nomaiņas procesu. Ikvienam restorānam vai kafejnīcai vienmēr ir bijis jāiesniedz čeks, saņemot maksājumu no saviem klientiem, neatkarīgi no kases aparāta modeļa vai citiem tehniskajiem parametriem.

Kā ziņots, nostiprinot līdzšinējo sadarbību, Cīrule un LVRA prezidents Pinnis parakstīja vienošanos par sadarbību un informācijas apmaiņu. Līdz ar vienošanās parakstīšanu sāksies arī VID un LVRA kopīgā izglītojošā akcija "Prasi čeku!".

Sadarbības vienošanās mērķis ir mazināt izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē strādājošo komersantu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, sekmēt atbilstošu atalgojumu un godprātīgu nodokļu nomaksu nozares uzņēmumos, kā arī caurskatāmus un pilnīgus pārskatus par gūtajiem ieņēmumiem, tādējādi samazinot negodīgas konkurences iespējas šajā nozarē.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, Dreibantam pieder 29,99% kapitāldaļu restorānu ""Restaurant3" pārvaldošajā uzņēmumā SIA "Kartupeļu ēdāji" un 30% restorānu "Trīs pavāru restorāns "Tam labam būs augt"" pārvaldošajā SIA "Medu". Tāpat uzņēmējam pilnībā pieder sabiedrisko attiecību un komunikāciju vadības pakalpojumu uzņēmums SIA "Suns un pirksts".

"Kartupeļu ēdāju" apgrozījums 2015.gadā bija 423 011 eiro. Togad uzņēmums cieta zaudējumus 81 266 eiro apmērā. Pagājušā gada dati patlaban vēl nav pieejami. Tikmēr SIA "Medu" nav iesniedzis pārskatus ne par 2015., ne 2016.gada darbību. Savukārt uzņēmuma "Suns un pirksts" apgrozījums pērn bija 48 960 eiro, bet peļņa - 1398 eiro.

SIA "Kartupeļu ēdāji" dibināta 2001.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2844 eiro. Tā īpašnieki ir Sirmais - 29,99%, Dreibants - 29,99%, Uldis Brūders - 20,01% un Dana Gritāne - 20,01%. SIA "Medu" dibināta 2015.gada 15.decembrī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro. "Medu" īpašnieki ir Sirmais - 30%, Dreibants - 30%, Brūders - 20% un Gritāne - 20%.