Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Nākamgad pensiju indeksācijai nepieciešami 3,2 miljoni eiro

© Rūta Kalmuka/ F64 Photo Agency

Lielākas pensiju indeksācijas noteikšanai cilvēkiem ar ilgu darba stāžu nākamgad nepieciešami papildu izdevumi valsts speciālajā budžetā 3,2 miljonu eiro apmērā, informē Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš.

Savukārt 2019.gadā likumprojekta, kas paredz vecuma pensijām ar lielu darba stāžu piemērot lielāku daļu no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem, nepieciešams jau 16,1 miljons eiro.

Kā ziņots, grozījumi likumā par valsts pensijām paredz sniegt lielāku atbalstu vecuma pensiju saņēmējiem, kuriem ir liels apdrošināšanas stāžs. Patlaban likumā noteikts - pensiju vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, pārskata reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 50% no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem.

Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Deputātu atbalstītais likumprojekts paredz noteikt, ka pensionāriem ar darba stāžu no 30 līdz 39 gadiem vai tiem, kam pensija piešķirta par darbu kaitīgos un smagos, vai sevišķi kaitīgos un smagos darba apstākļos, veicot indeksāciju, piemēro nevis 50%, bet 60% no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem. Savukārt cilvēkiem ar stāžu no 40 gadiem - 70%.

Jau ziņots, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija vakar nolēma virzīt izskatīšanai parlamentā likumprojektu par lielāku pensiju indeksāciju cilvēkiem ar ilgu darba stāžu.

Komisija lūgs Saeimu skatīt grozījumus likumā par valsts pensijām 22.jūnijā, kā arī piešķirt tiem steidzamību, aģentūru LETA informēja komisija deputāts Andrejs Klementjevs (S). Komisijas deputāti jau iepriekš konceptuāli atbalstīja šo ieceri, bet vakar lēma par likumprojekta virzību.