Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Pēdējos 8 gados samazinājies pašvaldību uzņēmumu skaits

© F64 Photo Agency

Pēdējos astoņos gados ir samazinājies pašvaldību uzņēmumu skaits, informē "Lursoft" komunikāciju vadītāja Indra Urtāne.

Pēdējo astoņu gadu laikā to uzņēmumu skaits, kuros pašvaldības ieguldījums ir vismaz 51%, samazinājies par 27,27%. Pašvaldībām piederošo uzņēmumu skaits kopš 2009.gada samazinājies 45 pašvaldībās. Līderos izvirzījusies Rīga, kur 2009.gadā ar vismaz 51% dalību bija reģistrēti 57 uzņēmumi, taču 2016.gada izskaņā - vairs tikai 18.

Pašvaldībām piederošo uzņēmumu skaita samazinājums skaidrojams gan ar uzņēmumu apvienošanos, gan ar likvidāciju. "Lursoft" dati liecina, ka laika periodā no 2009.gada likvidēti 96 uzņēmumi, kuros pašvaldībām piederējis vismaz 51% kapitāldaļu, bet reorganizēti - 74 uzņēmumi.

Tajā pašā laikā 11 pašvaldības izvēlējušās pretēju soli - dibinājušas jaunas kapitālsabiedrības. Pēdējo astoņu gadu laikā Līgatnes un Babītes novados pašvaldībām piederošo kapitālsabiedrību skaits audzis par diviem uzņēmumiem, savukārt Alojas, Dundagas, Engures, Ikšķiles, Līvānu, Ogres, Olaines, Salacgrīvas un Tukuma novados par vienu pašvaldības uzņēmumu katrā novadā.

Visvairāk pašvaldībām piederošo uzņēmumu ir Latvijas lielajās pilsētās. Rīgā ir 18 uzņēmumi, Daugavpilī - 14, Liepājā - 14, Ventspilī - 11.

Savukārt astoņpadsmit pašvaldībām nepieder neviens uzņēmums. Šādu uzņēmumu nav Alsungas, Amatas, Baltinavas, Beverīnas, Carnikavas, Ciblas, Jaunjelgavas, Krustpils, Neretas, Nīcas, Priekuļu, Raunas, Riebiņu, Rugāju, Rundāles, Strenču, Sējas un Vārkavas novados.

Kopumā Latvijā ir 326 uzņēmumi, kuros vismaz 51% kapitāldaļu pieder pašvaldībām.