Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

No šodienas palielināsies pabalsti vairāku bērnu aizbildņiem

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Šodien stājas spēkā Rīgas domes saistošie noteikumi par kārtību, kādā pašvaldība piešķirs pabalstus par aizbildņa pienākumu pildīšanu.

Saistošajos noteikumos paredzēts, ka līdz 60 eiro mēnesī par katru bērnu tiks palielināts pabalsts aizbildnim, kurš audzina divus un vairāk bērnus, un piešķirts jauns pabalsts 50 eiro mēnesī aizbildnim, kurš audzina bērnu, kura viens vai abi vecāki ir miruši.

Iepriekš Labklājības departaments bija rosinājis palielināt pabalstu personām, kuras ar Rīgas bāriņtiesas lēmumu ir ieceltas par aizbildni vairākiem bērniem. Saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumu šīs personas saņem valsts atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu un atlīdzības apmērs nav atkarīgs no aizbildnībā esošo bērnu skaita.

Papildu valsts noteiktajai atlīdzībai Rīgas pilsētas pašvaldība piešķir un izmaksā pabalstu aizbildnim par otro un katru nākamo aizbildnībā esošo bērnu. Pabalsta apmērs ir 54,07 eiro mēnesī. Ņemot vērā, ka esošais pabalsta apmērs ilgstoši nav paaugstināts, to nākamgad plāno palielināts līdz 60 eiro mēnesī.

Pabalsts aizbildnim, kurš audzina vairāk par vienu bērnu, varētu tikt piešķirts par 180 aizbildnībā esošajiem bērniem, kā arī 253 aizbildņiem, kas audzina bērnu, kuram viens vai abi vecāki ir miruši. Saistošie noteikumi stāsies spēkā no 2017.gada 1.februāra, tāpēc nākamā gada budžetā tam būs vajadzīgi 150 892 eiro.