Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Igaunijas uzņēmējs interesējas par investīcijām "Tukuma Pienā" un "Tere"

© Ivo Blūms, F64 Photo Agency

Igaunijas reģionālais laikraksts "Maaleht" pieļauj, ka Igaunijas uzņēmējs Tomass Tols varētu būt investējis Latvijas piena pārstrādes uzņēmumā "Tukuma Piens", kā arī, iespējams, interesējas par grūtībās nonākušo Igaunijas piena pārstrādes grupu "Tere", kas pieder uzņēmējam Oliveram Krūdam.

Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka "Tukuma Piena" vadītājs Otto Tamme ir atguvis parādu no Krūdas. 2009.gadā viņa kompānija "Dalton Eesti" ieguva 47 miljonus Igaunijas kronu jeb trīs miljonu eiro vērtu parādzīmi no toreizējās "Tere" māteskompānijas "Luterma". Procesa rezultātā tika pasludināts "Luterna" bankrots.

Pēdējo desmit gadu laikā Tamme ir bijis saistīts ar vairāku Tola investīciju vadību Igaunijā, Latvijā un Baltkrievijā.

Cita Igaunijas pārtikas grupa "Maag Grupp" publiski ir paziņojusi par interesi "Tere" iegādē. Aprīlī "Maag Grupp" piedāvāja par 60 miljoniem eiro iegādāties "Tere", vēstīja laikraksts "Postimees". "Maag" arī paziņoja, ka nevēlas Krūdu redzēt partneru vidū.

Harju apriņķa tiesa aprīlī pasludināja "Tere" māteskompānijas "Elveda" bankrotu. Pēc tam administrators nomainīja piena pārstrādes uzņēmuma padomes un valdes locekļus, kā arī par ģenerāldirektoru iecēla Aivaru Rehi.

Kreditoru prasības pret "Elveda" sasniedz 24,5 miljonus eiro, bet piena piegādātāju prasības - piecus miljonus eiro. "Tere" nodokļu parādi ir 1,7 miljoni eiro.

Tols ir nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Vara" vairākuma akciju īpašnieks.

"Tukuma piena" 79% kapitāldaļu pieder nerezidentiem, galvenokārt Igaunijas pilsoņiem, 20,51% - fiziskām personām, 0,45% - piensaimnieku kooperatīvajām sabiedrībām, bet 0,04% kapitāldaļu ir valsts un pašvaldības īpašumā.