Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Latvenergo" turpina pelnīt - pieaugums par 28%

© F64

Šā gada pirmajā ceturksnī "Latvenergo" apgrozījums samazinājās par 20%, turpretī peļņa auga par 28%, liecina "Latvenergo" nerevidētie 2015.gada pirmā ceturkšņa rezultāti.

Koncerna ieņēmumi minētajā periodā ir 259,5 miljoni eiro. Ieņēmumu samazinājumu noteica obligātā iepirkuma komponentes ieņēmumu neatspoguļošana "Latvenergo" koncerna ieņēmumos līdz ar AS "Enerģijas publiskais tirgotājs" darbības sākšanu 2014.gada 1.aprīlī.

Savukārt koncerna EBITDA un pelņa ir pieaugusi par 15% un 28% līdz attiecīgi 94,8 miljoniem eiro un 39,3 miljoniem eiro. Peļņas rādītāju uzlabošanos ietekmēja elektroenerģijas tirgus atvēršana mājsaimniecībām Latvijā no 2015.gada 1.janvāra. Līdz tam "Latvenergo" koncerns nodrošināja mājsaimniecību apgādi par regulētiem tarifiem, kas bija zemāki par tirgus cenu.

"Latvenergo" klientu skaitu kaimiņvalstīs ir palielinājis par vairāk nekā 10%. Kopumā Baltijas valstīs ir pārdotas 2132 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas. Lietuvā un Igaunijā pārdotās elektroenerģijas apjoms sasniedz 645 GWh, kas par 60% pārsniedz konkurējošo elektroenerģijas tirgotāju pārdošanas apjomu Latvijā.

Kopš šā gada 1.janvāra ir atvērts elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām Latvijā. Arī konkurences apstākļos vairums mājsaimniecību Latvijā ir izvēlējušās saglabāt "Latvenergo" kā elektroenerģijas tirgotāju.

"Latvenergo" koncerna ražotnēs 2015.gada pirmajā ceturksnī ir saražotas 1027 GWh elektroenerģijas un 1019 GWh siltumenerģijas. Elektroenerģijas izstrādes apjoms Daugavas HES, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ir palielinājies par 5% un sasniedza 739 GWh. Savukārt Rīgas termoelektrostaciju (Rīgas TEC) elektroenerģijas izstrāde 2015.gada pirmajā ceturksnī bija par 42% mazāka nekā iepriekšējā gada pirmajā ceturksnī un sasniedza 273 GWh, ko ietekmēja elektroenerģijas tirgus cenas samazinājums. Rīgas TEC strādāja tirgus konjunktūrā, efektīvi plānojot darba režīmus un kurināmā izmantošanu.

Kopējais investīciju apjoms šā gada pirmajos trijos mēnešos ir 24,8 miljoni eiro. Lai nodrošinātu augstu tīkla pakalpojumu kvalitāti, tehniskos rādītājus un darbības drošumu, būtisks investīciju apjoms ir veikts tīkla modernizācijā. 2015.gada trijos mēnešos investīciju apjoms tīklu aktīvos ir 80% no kopējām investīcijām. Tāpat būtiska sadaļa no investīcijām tiek veikta videi draudzīgos un apkārtējo vidi uzlabojošos projektos.

Pēc pārskata perioda beigām par pārvades tīklu projekta "Kurzemes loks" noslēdzošo posmu Ventspils-Tume-Rīga 2015.gadā ir noslēgts līgums ar ES Inovācijas un tīklu izpildaģentūru, kas paredz ES fondu 45% līdzfinansējumu no projekta izmaksām.

Savukārt Daugavas HES hidroagregātu atjaunošanas programmas ietvaros ir noslēgts līgums par sešu Rīgas HES hidroagregātu rekonstrukciju. Aizņemtā kapitāla piesaistes plāna ietvaros un "Latvenergo" koncerna finanšu piesaistes avotu diversifikācijas nolūkos AS "Latvenergo" plāno veikt jaunu obligāciju emisijas programmu līdz 100 miljoniem eiro. Obligācijas plānots iekļaut "Nasdaq OMX" Baltijas biržas Parāda vērtspapīru sarakstā.

2015.gada sākumā starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody’s Investors Service" ir paaugstinājusi AS "Latvenergo" noteikto kredītreitingu, nosakot to "Baa2" ar stabilu attīstības prognozi.

LETA jau iepriekš ziņoja, ka "Latvenergo" koncerna ieņēmumi 2014.gadā bija 1,01 miljards eiro, bet peļņa - 29,8 miljoni eiro.