Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijas Sarkanais Krusts vērsies Saeimā par 30 īpašumu atgūšanu

© F64

Saeimai varētu būt jālemj ne tikai par agrāk piederējušu īpašumu atdošanu Latvijas ebreju kopienai, bet arī citām organizācijām. Parlamentā iesniegts Latvijas Sarkanā Krusta saraksts ar vairāk nekā 30 neatgūtiem īpašumiem, šovakar vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Līdzīgi Latvijas Sarkanajam krustam signāli par īpašumu atgūšanu pienāk arī no aizsargu organizācijām un brīvprātīgajiem ugunsdzēsējiem. Uz atsevišķu likumu par savu namu jau kopš iepriekšējā Saeimas sasaukuma gaida arī Latvijas Ārstu biedrība.

Bijušajā Sarkanā krusta sarakstā ir arī organizācijas bijusī slimnīcā Rīgā, Asara ielā, desmit slimnīcas, četras sanatorijas, tostarp Tērvetē un Krimuldā, protēžu rūpnīca Pērnavas ielā, māsu skola un daudzi citi īpašumi. Sarkanais Krusts neuzstāj, ka principiāli vēlas atgūt visas ēkas, un sola respektēt labticīgos pircējus.

Savukārt Latvijas ārstu biedrība savā īpašumā vēlas iegūt Augusta Reinberga celto namu Skolas ielā 3, Rīgā, kas vēsturiski nav tai piederējis, bet kur patlaban darbojas daudzas mediķu organizācijas, notiek kursi, ārsti saņem sertifikātus, vēstīja raidījums.

Minētie jautājumi aktualizējušies kontekstā ar plānoto piecu īpašumu atdošanu ebreju kopienai.

Kā ziņots, Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās vairākus koalīcijas partiju deputātu iesniegtos likumprojektus par ebreju piecu īpašumu restitūciju jeb atdošanu Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei.

Likumprojektos rosināts lemt par piecu īpašumu atdošanu ebreju kopienu padomei - par ēku Abrenes ielā 2, Rīgā, kas ir bijusī ebreju skola un patlaban stāv tukša, par ēku Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12, Rīgā, kas ir bijusī ebreju reliģiskā skola un tagad ir Finanšu ministrijas īpašums, par ēku Ludzas ielā 25, Rīgā, kur kādreiz bijusi ebreju slimo kopšanas biedrība, par ēku Kļavu ielā 13, Jūrmalā, kas ir bijusī sinagoga, bet tagad tajā izvietoti divi pašvaldības uzņēmumi, kā arī par bijušo sinagogas ēku Lielajā ielā 31, Kandavā.