Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Ekonomika

No 1. aprīļa zemāka mobilo sakaru starpsavienojuma maksa

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) šodien nolēma no 2013.gada 1.aprīļa samazināt mobilo sakaru operatoru starpsavienojumu maksas griestus par 65% un noteikt, ka tie ir 1,1 santīms par izsaukuma minūti, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja SPRK sabiedrisko attiecību pārstāve Daiga Reihmane.

Latvijas trīs lielākajiem mobilo sakaru operatoriem "Latvijas Mobilais telefons" (LMT), "Tele2" un "Bite Latvija" ar lēmumu noteikts starpsavienojumu tarifu griestu samazinājums, bet, lai panāktu, ka visā mobilo telefonsakaru tīklā starpsavienojumu tarifi ir simetriski, vienlaikus ar lēmumu, kas attiecas uz lielajiem operatoriem, pieņemti lēmumi par identisku starpsavienojumu tarifu griestu noteikšanu no 1.aprīļa arī 12 mazajiem mobilo sakaru operatoriem, informē regulators.

Lēmums attiecas uz šādiem mobilo sakaru operatoriem: SIA "Amber Telecom", AS "Balticom", SIA "Camel Mobile", SIA "CSC Telecom", SIA "ECO Solutions", SIA "Interneta Pasaule", SIA "Master Telecom", SIA "Radio Telecommunication Network", SIA "Rigatta", SIA "Sotus", SIA "Telegrupa Baltijā" un SIA "Tivi".

1.aprīla termiņš noteikts, ievērojot praksi, kas paredz dot komersantiem sešu mēnešu laiku sagatavoties regulatora prasību ieviešanai, teikts SPRK paziņojumā medijiem.

Tā kā lielākajai daļai šo operatoru iepriekš nebija noteikts būtiskas ietekmes tirgū statuss un no tā izrietošās saistības, pieņemtais lēmums paredz tiem noteikt vairāku veidu saistības un to vidū ir arī tarifu regulēšanas saistības. Savukārt SIA "Telekom Baltija" (kas darbojas ar zīmolu "Triatel"), kam jau iepriekš šāds statuss bija noteikts, piemērotās saistības tiek papildinātas arī ar tarifu regulēšanas saistībām, teikts paziņojumā.

Tādējādi līdz ar regulatora pieņemtajiem lēmumiem visiem operatoriem publiskajā mobilajā tīklā ir noteikta vienāda starpsavienojumu tarifa augšējā robeža, raksta SPRK.

Pakāpeniska starpsavienojumu tarifu samazināšana Latvijā tiek veikta jau no 2009.gada, un tā tiek īstenota atbilstoši Eiropas Savienības (ES) ieteikumiem un mērķim ieviest simetriskus savienojuma pabeigšanas tarifus.

Starpsavienojuma tarifs ir maksa, ko viens telekomunikāciju operators maksā otram operatoram par sarunas pabeigšanu tā tīklā.