Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika

LAKRA: Kredītiestāžu likums nav palīdzība kredītņēmējiem

© Raitis Plauks, f64

Grozījumi Kredītiestāžu likumā nav palīdzība vai atbalsts kredītņēmējiem, tas ir atbalsts bankām, uzskata Latvijas Kredītņēmēju apvienības (LAKRA) valdes priekšsēdētājs Ainars Gorenko.

Viņš aicina valdību tautai skaidri pateikt, ka finansiālas palīdzības no valsts puses nav un nebūs.

LAKRA jau vairāk kārtīgi masu medijos ir uzsvērusi, ka valsts budžetā nav paredzēts finansējums kredītņēmēju aizsardzībai.

Tādējādi LAKRA uzskata, ka šāda likuma virzīšana ir tautas musināšana, dodot tai veltas cerības - teorētiski, ja pieņemtu šo likumu un atrastu finansējumu, tas ļautu kredītņēmējiem sagaidīt brīdi, kad uzlabosies viņu finansiālais stāvoklis, bet situācijā, kad finansējuma nav, ir amorāli tērēt valsts līdzekļus likuma izstrādei, zinot, ka šis likums tā arī netiks faktiski piemērots.

Komentējot grozījumus Kredītiestāžu likumā, Gorenko uzsver - "šie grozījumi var būt kaut ko risinās tiem, kuri no jauna paņems kredītus, bet, visdrīzāk, jau nebūs, kas tos ņems - jo visi jau būs parādā un slēpsies".

"Ja valdība nerīkosies tautas interesēs, iespējams, pavasarī ap Ministru kabinetu veidosies telšu pilsētiņa no simtiem un simtiem telšu, jo tā būs dzīvošana pa lēto Rīgas centrā, bez nekustamā īpašuma nodokļiem, bez komunālām maksām utt.," brīdina LAKRA vadītājs.

Jau ziņots, ka 8.decembrī Saeimas Budžeta un finanšu komisija konceptuāli atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas paredz uzdod sagatavot mehānismu valsts garantijām finansiālās grūtībās nonākušajiem vienīgā mājokļa īpašniekiem.

Minētajai iecerei sniegt atbalstu kredītņēmējiem nākamā gada budžetā nav paredzēts finansējums. Komisijas sēdē Finanšu ministrijas pārstāvji norādīja, ka šis ir politisks jautājums, un nespēja nosaukt finansējuma avotu gadījumā, ja šī norma tiks pieņemta.