Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Citi raksti

PLUDMALE CILVĒKIEM AR KUSTĪBU TRAUCĒJUMIEM LUCAVSALĀ GATAVA!

© Publicitātes foto

Šā gada 31. jūlija notika speciāli cilvēkiem ar kustības traucējumiem aprīkotas pludmales atklāšana Lucavsalā! Pludmalē ir pabeigti visi būvniecības darbi, kuru gaitā tika izbūvēta ērta piekļuve pludmalei, iegādāti peldēšanas rati un atpūtas krēsli, kā arī uzstādītas piemērotas šūpoles. Speciālā pludmale Lucavsalā būs atvērta atpūtniekiem jau no augusta!

Noslēdzies Vivus.lv MTB jeb kalnu divriteņu maratona Smiltenes posms, kurā piedalījās vairāk kā 1000 dalībnieki. Tiesa, šoreiz velobraucējiem bija papildus motivācija piedalīties vēl kuplākā skaitā. Viņi varēja atbalstīt vides pieejamības projektu cilvēkiem ar kustības traucējumiem. Puse no dalības maksas šajā maratona posmā tika ziedota, lai taptu Rīgā pirmā cilvēkiem ar kustības traucējumiem piemērota pludmale.

Lai līdzvērtīgi piedalītos sabiedrības dzīvē, cilvēkam ratiņkrēslā ir jāpārvar daudzi apkārtējās vides šķēršļi. Katru dienu, pārvietojoties pa pilsētu, apmeklējot veikalus, izglītības, medicīnas vai citas iestādes, atbilstoši savām vajadzībām, cilvēki ar kustību traucējumiem bieži sastopas ar nepārvaramām grūtībām. Daudzas vietas pilsētā nav piemērotas braukšanai ratiņkrēslā. Lai atvieglotu ikdienu tiem, kam ratiņkrēsls ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, un dāvinātu viņiem vasaras baudīšanas prieku, apvienība "Apeirons" sadarbībā ar Rīgas domi, "4finance Labie Darbi" un Vivus.lv Lucavsalā izbūvēja cilvēkiem ratiņkrēslos piemērotu, atbilstoši aprīkotu, drošu pludmali.

"Mēs gribam pateikt "paldies" visiem Vivus.lv MTB maratona Smiltenes posma dalībniekiem. Kopīgiem spēkiem, mums izdevās realizēt vēl vienu vides pieejamības projektu, tādējādi sperot vēl vienu pārliecinošu soli tuvāk Rīgas kopējās infrastruktūras pielāgošanai cilvēkiem ar kustības traucējumiem. Mēs ticam, ka tas sekmēs viņu integrāciju sabiedrībā un ļaus viņiem baudīt dzīvi, vasaru, sporta aktivitātes līdzvērtīgi ar pārējiem sabiedrības locekļiem un pilnvērtīgi iekļauties sabiedrības dzīvē," pauž 4finance izpilddirektors Gvido Endlers.

Šobrīd Latvijā, salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, ir straujāks progress vides pieejamības veidošanā cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Panākumi vides pieejamības attīstībā ir skaidrojami ar sapratni un pretimnākšanu no valsts iestāžu un atbildīgu uzņēmēju puses. Lai uzlabotu vides pieejamību, Rīgā jau ir veikti dažādi pasākumi, kas atvieglo ikdienu cilvēkiem ratiņkrēslos. Satiksmes jomā pārbūvētas daudzas ietves un pieturvietas, pazeminātas apmales, ieviestas taktilās joslas, uzlabotas gājēju pārejas. Pie tiltiem un tuneļiem izbūvēti vairāki lifti un pacēlāji. Labiekārtojot parkus, arī tiek ņemti vērā vides pieejamības jautājumi - gan ieviestas taktilās joslas, gan celiņi veidoti tā, lai pa tiem varētu pārvietoties ratiņkrēslos. Gadu gaitā ievērojami ir uzlabojusies situācija ar invalīdiem piemērotā aprīkojuma izbūvi sabiedriskajā transportā un pie aptiekām, taču pilnveidojams lauciņš vēl arvien paliek medicīnas un izglītības iestādes, kā arī vairākas brīvdabas publiskās vietas.

"Mūsu darbā ir ļoti svarīga sabiedrības līdzdalība, jo tikai kopīgiem spēkiem ir iespējams rast nepieciešamo finansējumu un izstrādāt labākus risinājumus vides pieejamības infrastruktūras pilnveidošanai ne tikai Rīgā, bet arī Latvijas reģionos. Tagad, pateicoties "4finance Labie Darbi" un Vivus.lv labdarības iniciatīvai, sadarbībā ar Rīgas domi, mums bija iespēja izveidot unikālu, drošu un cilvēkiem ar kustību traucējumiem piemērotu atpūtas vietu pašā Rīgas sirdī - Lucavsalā," uzsver apvienības "Apeirons" vides pieejamības eksperts Aigars Bolis.

"Vides pieejamības jautājums cilvēkiem ar invaliditāti ir viena no Rīgas domes prioritātēm. Rīgas dome katru gadu piešķir finansējumu projektiem, kas vērsti uz pilsētas infrastruktūras pielāgošanu cilvēkiem ratiņkrēslos. Arī Rīgas pilsētas būvvalde rūpīgi seko, lai visos jaunajos un rekonstruētajos objektos tiktu nodrošināta vides pieejamība. Visus šos un citus uzlabojumus pašvaldība veic sadarbībā ar dažādām nevalstiskajām organizācijām un uzņēmumiem, kuriem rūp Latvijas sabiedrības labklājība. Mēs esam gandarīti ar paveikto darbu šeit - Lucavsalā, un arī turpmāk atbalstīsim visas labās idejas, kas palīdz uzlabot vides pieejamību personām ar invaliditāti," klāsta Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs.