Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Citi raksti

Lucavsalā izbūvēs pludmali cilvēkiem ar kustību traucējumiem

© Publicitātes foto

23. jūlijā norisināsies izaicinošais Vivus.lv MTB maratona Smiltenes posms, kurš būs veltīts labdarībai. Puse no līdzekļiem, kas tiks savākti no dalības maksas šajā maratona posmā, tiks ziedoti, lai taptu pirmā Rīgā cilvēkiem ar kustību traucējumiem piemērota pludmale Lucavsalā. Projekta ietvaros Lucavsalas pludmalē tiks izbūvēta speciāla piebraukšanas rampa, šūpoles un nodrošināti sauļošanās krēsli un peldēšanas rati, kas ļaus cilvēkiem ar kustību traucējumiem brīvi un pilnvērtīgi baudīt atpūtas un izklaides aktivitātes kopā ar citiem pludmales apmeklētājiem.

Lai līdzvērtīgi piedalītos sabiedrības dzīvē, cilvēkam ratiņkrēslā ir jāpārvar daudzi apkārtējās vides šķēršļi. Katru dienu pārvietojoties pa pilsētu, apmeklējot veikalus, izglītības, medicīnas vai citas iestādes atbilstoši savām vajadzībām, cilvēki ar kustību traucējumiem bieži sastopas ar nepārvaramām grūtībām. Daudzas vietas pilsētā nav piemērotas braukšanai ratiņkrēslā. Lai atvieglotu ikdienu tiem, kam ratiņkrēsls ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, un dāvinātu viņiem vasaras baudīšanas prieku, apvienība Apeirons sadarbībā ar Rīgas domi, 4finance Labie Darbi un Vivus.lv Lucavsalā izbūvēs cilvēkiem ratiņkrēslos piemērotu, atbilstoši aprīkotu, drošu pludmali.

«Mēs labi apzināmies, ka cilvēkiem ar invaliditāti ir ārkārtīgi svarīga sekmīga integrācija sabiedrībā - iespēja brīvi pārvietoties, strādāt un nodarboties ar aktivitātēm, kas sagādā sirdsprieku. Tāpēc mēs aicinām cilvēkus, kuriem riteņbraukšana ir vaļasprieks, atbalstīt un palīdzēt tiem, kam riteņi diemžēl ir skarba ikdienas realitāte. Lai to paveiktu, 23. jūlijā ir jāpiedalās Vivus.lv MTB maratona izaicinošākajā vasaras posmā Smiltenē, un pusi no dalības maksas Vivus.lv ziedos, lai taptu īpaši aprīkota pludmale cilvēkiem ar kustību traucējumiem Lucavsalā, kas ļaus viņiem baudīt dzīvi, vasaru, sporta aktivitātes līdzvērtīgi pārējiem sabiedrības locekļiem un pilnvērtīgi iekļauties sabiedrības dzīvē,» pauž 4finance izpilddirektors Gvido Endlers.

Šobrīd Latvijā, salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, ir straujāks progress vides pieejamības veidošanā cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Lai uzlabotu vides pieejamību, Rīgā ir veikti dažādi pasākumi. Satiksmes jomā pārbūvētas daudzas ietves un pieturvietas, pazeminātas apmales, ieviestas taktilās joslas, uzlabotas gājēju pārejas. Pie tiltiem un tuneļiem izbūvēti vairāki lifti un pacēlāji. Arī labiekārtojot parkus, tiek ņemti vērā vides pieejamības jautājumi - gan ieviestas taktilās joslas, gan celiņi veidoti tā, lai pa tiem varētu pārvietoties ratiņkrēslos. Kopumā Rīgā ir uzstādīti un privātpersonu lietošanā nodoti 170 stacionārie un mobilie pacēlāji. 2016. gadā personu, kuras pārvietojas ratiņkrēslā, lietošanā ir nodoti seši pacēlāji, kas paredzēti uzstādīšanai dzīvojamās mājās, lai nodrošinātu iekļūšanu mājoklī un izkļūšanu no tā. Pacēlāju iegādei, uzstādīšanai, apkopei un remontam no pašvaldības 2016. gada budžeta izlietots finansējums 90 000 eiro apmērā. Gadu gaitā ievērojami ir uzlabojusies situācija ar invalīdiem piemērotā aprīkojuma izbūvi sabiedriskajā transportā un pie aptiekām, taču pilnveidojams lauciņš vēl arvien paliek medicīnas un izglītības iestādes, kā arī vairākas brīvdabas publiskās vietas.

«Panākumi vides pieejamības attīstībā ir skaidrojami ar sapratni un pretimnākšanu no valsts iestāžu un atbildīgu uzņēmēju puses. Apvienībai Apeirons ir nodibinājusies ilggadēja pozitīva sadarbība ar Rīgas būvvaldi, pateicoties kurai Rīgā ir realizēti jau vairāki projekti, kas atvieglo ikdienu cilvēkiem ratiņkrēslos. Mūsu darbā ir ļoti svarīga sabiedrības līdzdalība, jo tikai kopīgiem spēkiem ir iespējams rast nepieciešamo finansējumu un izstrādāt labākus risinājumus vides pieejamības infrastruktūras pilnveidošanai ne tikai Rīgā, bet arī Latvijas reģionos. Tagad, pateicoties 4finance, Labie Darbi un Vivus.lv labdarības iniciatīvai, sadarbībā ar Rīgas domi mums būs iespēja izveidot unikālu, drošu un cilvēkiem ar kustību traucējumiem piemērotu atpūtas vietu pašā Rīgas sirdī - Lucavsalā,» uzsver apvienības Apeirons vides pieejamības eksperts Aigars Bolis.

«Vides pieejamības jautājums cilvēkiem ar invaliditāti ir viena no Rīgas domes prioritātēm. Rīgas dome katru gadu piešķir finansējumu pacēlāju ierīkošanai dzīvojamajās mājās, kurās dzīvo personas ar kustību traucējumiem. Personām ar invaliditāti, kuras pārvietojas riteņkrēslos, ir arī iespēja saņemt pabalstu mājokļa pielāgošanai. Arī Rīgas pilsētas būvvalde rūpīgi seko, lai visos jaunajos un rekonstruētajos objektos tiktu nodrošināta vides pieejamība. Visus šos un citus uzlabojumus pašvaldība veic sadarbībā ar dažādām nevalstiskajām organizācijām un uzņēmumiem, kuriem rūp Latvijas sabiedrības labklājība. Pilsēta arī turpmāk atbalstīs visas labās idejas, kas palīdz uzlabot vides pieejamību personām ar invaliditāti,» stāsta Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs.