Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Citi raksti

Ceļojums uz šokolādes pasauli

Īstiem saldummīļiem ceļojums uz šokolādes pasauli noteikti saistās ar Laimas šokolādes muzeju, kur var sajust tās brīnišķīgo smaržu, nobaudīt izsmalcināto un daudzveidīgo šokolādes garšas buķeti. Stāsts par to, kā top Latvijā ražotie leģendārie saldumi, ielūkošanās šokolādes tradīciju vēstures lappusēs un saldi piedzīvojumi aicina muzeja apmeklētājus ciemos. Un kurš gan nevēlas to uzzināt, jo ar šokolādi un tās gatavošanu saistās daudz maģisku noslēpumu!

TRADĪCIJAS DZĪVO. Ekskursijas gaitā iespējams iepazīties ar nozīmīgiem faktiem, kas apliecina, kā Latvijā vēsturiski attīstījusies saldumu ražošana. Šokolādes fabrika Laima, kas atrodas blakus šokolādes muzejam Miera ielā, šogad atzīmē 146 gadu jubileju. 1870. gadā vācu uzņēmējs Teodors Rigerts Rīgā izveidoja savu uzņēmumu, kurš ražoja dažādus gardumus no šokolādes. Sākumā tā bija vienīgā ražotne, kurā pieprasījums pēc šokolādes palielinājās. Ar šokolādes tradīcijām saistāms arī Gēgingeru dzimtas un Latvijas saldumu karaļa uzņēmēja Vilhelma Ķuzes vārds, kuru uzskata par Staburadzes pamatlicēju. Gēgingera fabrikā ražoja visu, sākot no saldumiem līdz zivju konserviem. Laika gaitā šie uzņēmumi apvienojušies un specializējušies katrs savā nozarē – Gēgingera fabrika pārdēvēta par Uzvaru, kas orientējās uz karameļu ražošanu, Ķuzes Staburadze – par 17. jūniju, kurā tapa cepumi un tortes, bet Laima ražoja šokolādi un citus šokolādes produktus. Laimas vārds vēsturiski tiek datēts ar 1925. gadu, bet no 1921. gada fabrikai bija dots neparasts nosaukums – Maķedonija

ŠOKOLĀDES STRŪKLAKA. Ekskursija interesentiem sākas ar Laimas karstā šokolādes dzēriena baudīšanu no šokolādes strūklakas, kuru dēvē par muzeja sirdi.

Šokolādes muzeja projektu vadītāja Linda Abarone atklāj, ka acteku civilizācijā šokolādes dzērienu gatavoja no sadrupinātām kakao pupiņām, kam pievienoja ūdeni un čili piparu. Tas bija stiprs, ass, vīrišķības un spēka dzēriens, ko malkoja kungi. Tikai vēlāk šokolādes dzēriens, pateicoties pievienotajam cukuram un vaniļai, kļuva saldens, ar kādu mūsdienās esam pieraduši iepriecināt savas garšas kārpiņas          

VĀVERĪTE. Vafeļu torte Vāverīte ir populārākā no šāda veida tortēm. Muzeja modelis – mazs izbāznis vāverītes formā – tika speciāli izveidots, lai rotātu šīs pircēju iecienītās vafeļu tortes kārbas. Laika gaitā pieprasījums pēc Vāverītes pieauga, tāpēc radās arī citi produkti ar Vāverītes simboliku – konfektes, batoniņi, kūka un saldējums

ES MĪLU... Atzīšanās mīlestībā ar brīnišķīgu apliecinājumu – šokolādi! Laimas šokolādes muzejā iespējams to izdarīt trīs dažādās valodās. Jāizmanto attēlā redzamā modernā iekārta, lai, dodoties mājup, līdzi no muzeja varētu paņemt izgatavotu īpašo šokolādes tāfelīti, kuras iesaiņojuma papīru rotā uzraksts «Es mīlu...». Šo iesākto teikumu katrs muzeja apmeklētājs papildina pēc savām vēlmēm   

KAKAO PUPIŅAS. Muzeja apmeklētāji var uzzināt arī stāstu par kakao pupiņu, jo šokolāde sākas ar kakao pupiņām. Ekspozīcijas iekārtošanai izmantots 100 kilogramu kakao pupiņu. Tās tiek audzētas Āfrikā, 10–20 grādu robežās no ekvatora. Šo joslu sauc par kakao joslu. Kakao augļi kakao kokos, kas mēdz sasniegt līdz pat 12 metru augstumu, aug pie stumbra, un pirmie augļi kakao kokam ienākas astoņu gadu vecumā. Raža tiek novākta pāris reižu gadā. Katrā kakao auglī ir 30–50 pupiņu. Lai saražotu kilogramu šokolādes, nepieciešams apmēram 450 kakao pupiņu. No augļiem izņemtās pupiņas liek kaltēties saulē 2–7 dienas. Pirms šokolādes izgatavošanas kakao pupiņas tiek tīrītas. Pats svarīgākais process ir grauzdēšana, kuras laikā pupiņu apvalks (vella) kļūst trausls un viegli atdalāms. Pēc tam seko drupināšana, tad tās tiek smalki samaltas un iegūst tumšu, biezu kakao masu, kas ir šokolādes receptūras pamatā     

PULKSTENIS. Slavenais Laimas pulkstenis tagad ir populāra satikšanās vieta. 1924. gadā tas tika uzbūvēts ar mērķi, lai rīdzinieki paspētu laikā ierasties darbā, un vēl pēc vairāk nekā 10 gadiem papildināts ar Laimas nosaukumu un logotipu

KĀRBIŅA AR VĒSTULI. Laima veidojusi īpašu saldumu kārbiņu – zemenes baltajā šokolādē, kas ir sezonāls produkts. Katrā kārbiņā ievietota vēstule, ko uzrakstījuši bērni un pieaugušie, kas piedalījušies vēstuļu akcijā. Neticami, taču vienas vēstules autore nopirkusi saldumu kārbiņu, kurā bijusi viņas pašas vēstule

VĒSTURISKĀ ĒKA. Laimas šokolādes muzejs izveidots vēsturiskā ēkā Miera un Palīdzības ielas stūrī. Šo Latvijas industriālā mantojuma sarakstā iekļauto namu 1939. gadā projektējis arhitekts Staņislavs Aloizs Borbals. Šogad decembrī muzejs, kura platība ir 520 kvadrātmetru, atzīmēs trīs gadu jubileju

PASAULES KARTE. Tā vēsta, ka Laimas produkcija no Latvijas tiek eksportēta uz 31 valsti. Liels daudzums produktu ceļo uz ASV, arī uz Eiropas valstīm, it īpaši uz Vāciju

LAIMAS ŠOKOLĀDES MUZEJS
Miera iela 22, Rīga
Tālrunis: (+371) 66154777
E-pasts: muzejs@laima.lv
www.laimasokoladesmuzejs.lv