Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Veselība

Melanomas pacientu biedrība: Nereti cilvēki visu gadu gaida iespēju bez maksas veikt ādas veselības pārbaudes

© Ģirts Ozoliņš/MN

Nereti cilvēki visu gadu gaida iespēju bez maksas veikt ādas veselības pārbaudes, un tas nav labs signāls valstij, novērojusi melanomas pacientu atbalsta biedrības "Soli priekšā melanomai" izveidotāja un vadītāja Olga Valciņa.

Lai izglītotu iedzīvotājus, kā pasargāties no ādas vēža, tostarp no īpaši agresīvās un bīstamās melanomas, šodien tika atklāta kampaņa "Stājies saulessardzē". Atklāšanas laikā ikviens varēja saņemt Veselības centru apvienības dermatologa konsultāciju, noskaidrot savu ādas vēža risku un izzināt, kā pareizi veikt ādas pašpārbaudes, kā arī izglītoties par drošu, pareizu saules aizsargkrēmu lietošanu kopā ar Latvijas Medicīnas studentu asociācijas pārstāvjiem un ādas kopšanas līdzekļu ekspertiem.

Valciņa novēroja, ka rindas pie speciālistiem bija garas. Cilvēki stāvējuši, lai izglītotos par profilaktiskiem pasākumiem, pārbaudītu ādas veidojumus.

"Ir cilvēki, kuri acīmredzot finansiālu apsvērumu dēļ visu gadu gaida mūsu pasākumus. Jau no pavasara zvana prasa, kad varēs bezmaksas pārbaudīties, jo viņiem ir veidojumi. Kopumā tā nav laba zīme," aģentūrai LETA atzina Valciņa.

Viņasprāt, dermatologam būtu jābūt pieejamākam, un tas attiecas uz valsts apmaksātām dermatologa vizītēm. Šobrīd tie, kas saņemas gaidīt valsts apmaksātu dermatologa vizīti ar ģimenes ārsta norīkojumu, saņem ārstniecības pakalpojumu vien pēc daudziem mēnešiem. Turklāt Latvijā joprojām esot reģioni, kuros dermatologa nav vispār.

Biedrības "Soli priekšā melanomai" un "Dermatologi pret ādas vēzi" atgādina, ka būt saulessardzē nozīmē pareizi lietot saules aizsargkrēmu, valkāt saulesbrilles ar UV starojumu bloķējošiem filtriem, nosedzošu apģērbu un saules platmalu cepuri, izvairīties no tiešiem saules stariem laikā no desmitiem rītā līdz četriem pēcpusdienā, kā arī veicot regulāras ādas pašpārbaudes, jo agrīni atklāts ādas vēzis ir sekmīgi ārstējams.

Stāties saulessardzē ļaundabīgu ādas audzēju paaugstināta riska dēļ īpaši svarīgi ir cilvēkiem, kuri pakļauti biežam un intensīvam ultravioletajam starojumam darbā vai atpūtā un ir gaiša, vasarraibumaina un jutīga āda, rudi vai gaiši mati, zilas vai gaišas acis un/vai liels skaits (vairāk nekā 50) apjomīgu (vairāk nekā piecu mm diametrā) dzimumzīmju, kā arī bijuši trīs vai vairāk saules apdegumi ar ādas pūslīšiem līdz 20 gadu vecumam.

Kampaņas laikā arī šogad tiek aktualizēts arī biedrības izveidotais dermatologu "baltais saraksts" - biedrības mājaslapā "www.soliprieksamelanomai.lv" ir atrodams ārstu saraksts, kurā apkopoti speciālisti, kas apliecinājuši, ka ievēro labās klīniskās prakses pamatprasības ādas audzēju diagnostikā un darbojas saskaņā ar jaunākajām Eiropas vadlīnijām.

Biedrība "Soli priekšā melanomai" iesaka iet pie tiem dermatologiem, kuri pievērš īpašu uzmanību kvalitatīvai, rūpīgai ādas veidojumu pārbaudei un specializējas tieši ādas audzēju diagnostikā un ārstēšanā.

Kampaņā plānota arī izglītojošu materiālu sagatavošana bērnu vasaras nometņu rīkotājiem, lai veicinātu labāku izpratni par bērnu aizsardzības nepieciešamību no saules kaitīgā starojuma.

Savukārt speciālistu izglītošanā šajā pavasarī pēc biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" iniciatīvas tiek rīkoti dermatoskopijas kursi ģimenes ārstiem un ģimenes ārstu palīgiem, lai veicinātu agrīnu ādas vēža atklāšanu.

Latvijā gada laikā vidēji tiek atklāti vairāk nekā 200 jauni melanomas gadījumi un aptuveni 80 cilvēku mirst no šīs slimības. Latvijā mirstība ir augstāka nekā citās Eiropas valstīs. Tomēr arī visā pasaulē katru gadu pieaug melanomas un citu ādas vēža gadījumu skaits. Saskaņā ar jaunākajiem globālajiem aprēķiniem vairāk nekā trīs ceturtdaļas no visiem jaunatklātajiem melanomas gadījumiem ir saistāmas ar UV starojuma ietekmi.