Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Veselība

"Dr. Lūkina acu klīnika" sāk piedāvāt īpaši saudzīgu redzes lāzerkorekciju

© Publicitātes foto

“Dr. Lūkina acu klīnika” sākusi piedāvāt redzes lāzerkorekcijas operāciju, kas izceļas ar īpaši saudzīgu pieeju, jo procedūras laikā tiek skarts tikai radzenes virsējais slānis, tādējādi ievērojami samazinot iespējamos sarežģījumus pacientam.

Procedūra, kas pazīstama kā uzlabotā virsmas ablācija (Advanced Surface Ablation, ASA) ir ļoti progresīvs veids, kā veikt fotorefraktīvo keratektomiju jeb radzenes pārveidošanu ar lāzeru. Tajā izmanto sarežģītus eksimēru lāzerus, kas spēj optimāli pielāgot procedūras gaitu, lai pārveidotu radzenes priekšējo virsmu un uzlabotu redzi.

Latvijā jauna tehnoloģija

“Šī oftalmoloģijas lāzeriekārtu ražotāja “Alcon” nodrošinātā tehnoloģija ASA Streamlight, kas Latvijā ir jauna - mēs to sākam piedāvāt maijā - garantē īpaši augstu drošuma pakāpi pacientiem, jo ir ļoti mazinvazīva,” skaidro “Dr. Lūkina Acu Klīnikas” vadītājs Fēlikss Lūkins. “Šī pieeja, kad tiek skarts tikai radzenes virsējais slānis, nevis veidots vāciņš kā LASIK gadījumā, ļauj minimizēt riskus un iespējamos sarežģījumus pēcoperācijas periodā. Pēc iespējas mazāk tiek skarta radzenes struktūra.”

Pēc pieredzējušā ārsta vārdiem, neveidojot radzenes vāciņu, visi ar operāciju saistītie teorētiskie riski kļūst vēl mazāki. “Lāzera stars uzmanīgi skar tikai radzenes virskārtu, un tad tiek veikta nepieciešamā korekcija, slīpējot ar lāzera staru. Pēc tam ieliekam kontaktlēcu aizsardzībai, bet operācijas vietai pāraug pāri epitēlija šūnas,” procedūras gaitu skaidro F. Lūkins.

Daļa acu klīniku pasaulē ir pilnībā pārgājušas uz ASA Streamlight metodi, tomēr tai ir salīdzinoši augstāka cena, tāpēc daudzviet, arī Latvijā, paralēli pieejamas vairākas redzes lāzerkorekcijas tehnikas. “Dr. Lūkina” acu klīnika vienīgā Latvijā izmanto pasaules oftalmoloģisko iekārtu līdera “Alcon” tehnoloģijas.

Lai arī ASA un LASIK precizitāte un ilgtermiņa rezultāti ir praktiski identiski, ASA Streamlight pieeja īpaši ieteicama dažiem pacientiem ar ļoti plānu radzeni, pacientiem, kuriem iepriekš ir veikta LASIK operācija, vai personām, kas nodarbojas ar aktivitātēm, kurās ir daudz kontaktu.

ASA Streamlight priekšrocības un norise

Publicitātes foto


1. Anestēzijas pilieni
2. Ārējā epitēlija noņemšana
3. Slīpēšana ar lāzeru
4. Radzenes virsmas sadzīšana

Uzlabotā virsmas ablācija ir mazinvazīva procedūra bez pieskāriena, padarot procesu ērtāku un samazinot komplikāciju risku. Tiek izmantots specializēts lāzers, ar kuru vienkopus tiek noņemts radzenes epitēlijs un veikta radzenes ablācija. Tas samazina laiku un diskomfortu, kas saistīts ar epitēlija noņemšanu.
ASA Streamlight ir vairākas priekšrocības salīdzinājumā ar tradicionālo pieeju, tostarp:

  • nav nepieciešams ķirurģiskais asmens;
  • īsāks procedūras laiks;
  • mazāks diskomforts procedūras laikā;
  • minimizēts komplikāciju risks;
  • ātrāks dzīšanas laiks;
  • piemērots pacientiem ar plānu radzeni vai neregulāru radzenes formu.

Publicitātes foto


ASA Streamlight process soli pa solim


Acu pārbaude un sagatavošana


Pirms procedūras speciālists rūpīgi izmeklē pacienta acis, lai pārliecinātos, vai cilvēks piemērots šai procedūrai, un sniedz norādījumus, kā sagatavoties operācijai.


Anestēzijas pilieni


Procedūras dienā tiek iedoti anestēzijas acu pilieni, lai nomierinātu acs virsmu. Šie pilieni palīdz nodrošināt, ka procedūras laikā pacients nejūt sāpes.


Epitēlija noņemšana


Pēc tam ķirurgs ar specializētu lāzeru noņem radzenes ārējo slāni - radzenes epitēliju. Šis solis ir nesāpīgs un aizņem tikai dažas sekundes.


Radzenes ablācija


Kad epitēlijs noņemts, ķirurgs ar to pašu lāzeru pārveido radzenes formu, noņemot nelielu daudzumu audu. Šis solis aizņem tikai dažas minūtes atkarībā no redzes problēmas smaguma.


Aizsargājoša kontaktlēca

Pēc radzenes ablācijas uz acs tiks uzlikta aizsargājoša kontaktlēca, lai veicinātu dzīšanu un acs mitrināšanu. Pēc dažām dienām ārsts noņems šo lēcu.


Pēcaprūpes norādījumi

Speciālists sniedz detalizētus pēcaprūpes norādījumus, tostarp par to, kā lietot recepšu acu pilienus, lai novērstu infekciju un veicinātu dzīšanu. Dažas nedēļas pēc procedūras jāizvairās berzēt acis un nodarboties ar aktivitātēm, kas var sasprindzināt acis, piemēram, peldēties.


Atveseļošanās laiks

Atveseļošanās laiks pēc ASA Streamlight procedūras ir atšķirīgs atkarībā no pacienta, taču lielākajai daļai pacientu redze uzlabojas dažu dienu līdz nedēļas laikā pēc procedūras. Tomēr var paiet vairākas nedēļas vai pat mēneši, līdz redze pilnībā stabilizējas. Speciālists uzrauga progresu turpmāko apmeklējumu laikā, lai pārliecinātos, ka acis dzīst pareizi.