Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Aicina Latviju "X" stundai veidot zāļu rezerves; valstij plāna nav, nobažījušies nozares pārstāvji

© Oksana Džadana/MN

Valsts nav gatava krīzes situācijā nodrošināt iedzīvotājus ar vajadzīgajām zālēm. Trauksmi par to ceļ nozares spēlētāji. Viņi uzskata, ka valstī būtu jāveido drošības spilvens jeb zāļu rezerves. Veselības ministrija gan noraida, ka “X” stundā mūsu cilvēkiem varētu trūkt medikamentu, ziņo "TV3 ziņas".

Ārste un Ukrainas atbalsta biedrības vadītāja Oksana Sičko, trešdien piedaloties diskusijā par Latvijas gatavību “X” stundai, mudināja mācīties no Ukrainas kļūdām un veidot medikamentu krājumus.

"Nevajag gaidīt, kad lidos bumbas pāri Latvijai, jāizveido stipras rezerves. Tas ir ne tikai kara apstākļiem, bet arī hroniskiem slimniekiem, ir daudz tādu slimību, kur nevar medikamentu nevienu slimības dienu izlaist, tas ir dzīvībai bīstami," norāda O. Sičko.

Kā norāda Latvijas zāļu apgādes asociācijas vadītājs, miera apstākļos piegāžu sistēma strādā efektīvi ar retiem izņēmumiem - gan slimnīcas, gan aptiekas laikus tiek nodrošinātas ar medikamentiem. Taču nav izveidotas zāļu rezerves.

"Nav valstiska redzējuma un scenārija, ko mēs darām, ja piegādes kavējas kaut kādu iemeslu dēļ un mums nav drošības spilvena. Būtu vajadzīgi krājumi aptuveni trīs mēnešu periodam, lai pa šo laiku - iztrūkuma gadījumā - varētu meklēt kaut kādas alternatīvas piegādes, citus risinājums," uzsver Latvijas Nacionālās zāļu apgādes asociācijas valdes loceklis Jānis Lībķens.


Jautājums īpaši svarīgs, jo Latvijas zāļu tirgū absolūto vairumu - 94% - veido importētie medikamenti. “Kopēja valsts plāna, kā mēs sagatavosimies “X” stundai, nav, vismaz es to neesmu redzējis,” sacīja Latvijas Zāļu ražotāju asociācijas vadītājs, “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Jānis Bundulis.

Bundulis norāda, ka medikamentu izejvielu uzglabāšana ir lētāka nekā jau gatavu zāļu krājumu veidošana, kurām turklāt var beigties termiņš. Pašmāju farmācijas kompānijas gribētu, ka valsts dod zaļo gaismu krīzes situācijā ražot zāles, kas noteiktas par kritiski svarīgajām.

Veselības ministrija nepiekrīt, ka krīzes brīdī Latvijas iedzīvotājiem akūti aptrūktos zāļu, taču apņēmības pilna ar pašmāju farmācijas nozares spēlētājiem sēsties pie sarunu galda un meklēt risinājumus.