Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Skolu direktori gandarīti par lēmumu aizliegt iegādāties tabakas izstrādājumus līdz 20 gadiem

© Lauris Vīksne/MN

Par Saeimas lēmumu aizliegt no 2025.gada iegādāties tabakas izstrādājumus personām, kuras jaunākas par 20 gadiem, gandarīti arī skolu direktori, aģentūrai LETA atzina Latvijas izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) prezidents, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns.

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus, ar kuriem noteikts, ka tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un uzpildes tvertnes no 2025.gada būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem.

Saeimas lēmums nozīmē, ka vecāko klašu skolēni, tai skaitā tehnikumu audzēkņi, vairs nevarēs aizbildināties ar pilngadību, uzsvēra Kalvāns. Līdz šim viņi bija "pelēkajā zonā" - lai arī ir skolēni, pilngadība, viņuprāt, deva noteiktas priekšrocības skolā. Savukārt pieejamības ierobežojumi atstās pozitīvu tendenci uz aprites samazinājumu izglītības iestādēs, pārliecināts Kalvāns.

Viņš uzsvēra, ka smēķēšana un veipošana joprojām ir viena no aktuālākajām problēmām, ar ko saskaras skolu vadītāji, un jebkuri likumdevēju centieni to novērst esot vērtējami pozitīvi. Vienlaikus skolas kopā ar policiju turpinās preventīvas darbības, lai ierobežotu "šo sērgu".

Kalvāns atzīmēja arī vecāku lomu un atbildību, pretējā gadījumā skolas esot strupceļā. "Nevar būt situācija, ka skola ļoti cenšas, bet ģimenei ir vienalga vai tā nesaskata problēmu," viņš sacīja, uzsverot, ka ģimenē jābūt "tikpat skaidrai un nepārprotamai nostājai" kā skolā.