Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Veselība

Ražošanas sarežģījumu dēļ divām lētākajām zālēm sirdsdarbības un asinsspiediena regulēšanai šobrīd piegādes pārtraukums

© Ilze Zvēra/MN

Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautām divām references jeb lētākajām zālēm sirdsdarbības un asinsspiediena regulēšanai šobrīd ir piegādes pārtraukums ražošanas sarežģījumu dēļ, aģentūru LETA informēja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dita Okmane.

Minētās zāles ir aktīvo vielu "nebivololum" saturošas zāles, kas ir paredzētas sirdsdarbības un asinsspiediena regulēšanai. ZVA rīcībā esošā informācija liecina, ka šo zāļu piegādes pārtraukuma iemesls ir nepietiekamas ražošanas jaudas dēļ.

Kā sociālajos medijos izplatītajā paziņojumā skaidro Nacionālais veselības dienests, ja lētākās zāles nav pieejamas īslaicīgi, pacientiem aptiekā tiek piedāvātas līdzvērtīgas valsts kompensētās zāles. Savukārt, ja nepieejamība ir ilgstoša, tad NVD ir tiesīgs veikt izmaiņas kompensējamo zāļu sarakstā, nosakot references statusu nākošajam lētākajam medikamentam.

Šobrīd Latvijā ir pieejamas divas alternatīvas zāles ar tādu pašu aktīvo vielu "nebivololum", kuras ir iekļautas arī Kompensējamo zāļu sarakstā.

ZVA iesaka iedzīvotājiem pirms došanās uz aptieku izmantot aģentūras tīmekļvietnē pieejamo Aptieku karti, lai piezvanītu tuvākajai aptiekai un uzzinātu par konkrētu zāļu pieejamību tajā un par to saņemšanas iespējām.

Savukārt NVD informē, ka minētās zāles "Nebivolol" joprojām ir kompensējamo zāļu sarakstā. Aizvadītā gada nogalē zāļu piegāde esot notikusi kā ierasts un pieprasījums nav pēkšņi audzis.

Saskaņā ar ZVA tīmekļvietnē pieejamo informāciju zāļu ražotājs piegādi plāno atjaunot februāra sākumā.